În Uniunea Europeană, au loc dezbateri cu privire la distribuirea refugiaţilor în preajma iernii şi cum trebuie să-şi apere frontierele externe
IA REGNUM (Rusia, R. Moldova), 28 octombrie 2015 – „România nu este o ţară de tranzit, nu este nici punct de destinaţie pentru fluxul de refugiaţi, care se orientează spre UE”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României, cu prilejul unei conferinţe de prsă, ce a avut loc la terminarea summit-ului UE de la Bruxelles pentru rezolvarea problemelor generate de refugiaţi.
„Am fost prezent la această întâlnire, deoarece organizatorii au considerat că ar fi de dorit prezenţa României, ţară care se află mai aproape de zona fluxului principal de refugiaţi”, a explicat preşedintele României. Personal, eu am prezentat câteva abordări referitoare la rezolvarea acestei probleme. Pe de o parte, intensificarea sprijinului pentru Grecia, pe de altă parte, extinderea cooperării cu Turcia, precum şi raporturile dintre ţările aflate pe ruta din Balcani spre Vest
Iohannis a precizat că principala problemă a fost generată de modul „cum trebuie asigurată distribuirea la nivel european a refugiaţilor, ţinând seama că noi ne aflăm în pragul iernii”. „De asemenea, discuţia s-a referit şi la modul în care se realizează colaborarea şi schimbul de informaţii dintre ţări, care trebuie să fie mai strâns şi mai eficient. Şi în sfârşit, noi am abordat şi tema pe care o tratăm de fiecare dată când ne întâlnim – cum să apărăm frontierele externe ale Uniunii Europene”, a adăugat el.
Summit-ul şefilor de state şi de guverne ai Uniunii Europene a fost convocat de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Au fost convocaţi la reuniune conducătorii din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia.
Anterior, autorităţile din Bulgaria, Serbia şi România au declarat că sunt gata să-şi închidă graniţele, dacă Germania şi alte ţări din UE vor face acelaşi lucru, pentru a opri astfel fluxul de refugiaţi. Victor Ponta, şeful Guvernului din România, a spus că ţările îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de Bruxelles, cât timp există „solidaritate cu întreaga Europă.” Însă răspunderea se extinde nu numai asupra unor ţări din Uniunea Europeană, a spus Victor Ponta. „În cazul în care există ţări care îşi închid frontierele sau care construiesc garduri, atunci avem şi noi dreptul să ne apărăm în timp util”, a menţionat el, cu trimitere la Ungaria.
Traducerea: Viorel Patrichi