Reconstrucţia scenică a spectacolului Ciocanul fără Stapan, de Florin Flueraş şi Brynjar Badlien
Eveniment dedicat lui Stere Popescu în cadrul TIME DANCE CONNECTION. BUCHAREST IN ACTION (1925 – 2015).
Centrul Național al Dansului București prezintă pe 8 noiembrie, ora 19.30, cel de-al patrulea eveniment TIME DANCE CONNECTION. BUCHAREST IN ACTION (1925 – 2015), dedicat lui Stere Popescu, ce constă în reconstrucția scenică a spectacolului Ciocanul fără stăpân, realizată de Florin Flueraș și Brynjar Bandlien*. Spectacolul este însoțit de o expoziție inedită cu documente din arhiva de fotografie a CNDB și înregistrări ale spectacolului original Ciocanul fără stăpân al lui Stere Popescu, prezentat în Festivalului de Dans de la Teatrul Champs Elysees. După spectacol va avea loc o discuție cu Florin Flueraș și Brynjar Bandlien, moderată de Igor Mocanu.
Cercetători: Irina Severin, Florin Flueraș și Brynjar Bandlien
Invitată: Sanda Agalides
Curator: Igor Mocanu
*reconstrucţia scenică Ciocanul fără stăpân realizată de Florin Flueraş şi Brynjar Bandlien a fost prezentată la CNDB în 2009, în cadrul programului What to affirm, what to perform ?/ Cartografierea istoriei invizibile.
Stere Popescu (n. 1920 la Galaţi) începe să studieze dansul spre sfârşitul anilor ‘30 cu Floria Capsali și urmează în paralalel cursurile Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. În 1944 este angajat ca solist la Opera Română. În acelaşi timp, publică poezii în „Revista Fundaţiilor Regale” şi ulterior articole despre dans în diferite reviste şi ziare, printre care „Contemporanul” şi „Luceafărul”. În 1957, realizează prima coregrafie în cadrul Operei – Carmen. Cariera artistică îi este întreruptă spre sfârşitul anilor ’50. Implicat în cadrul unor procese politice ce vizează numeroşi intelectuali şi artişti, este închis la Văcăreşti (perioada de detenţie este neclară – cîteva luni/un an), beneficiază de o amnistie, este eliberat, reabilitat și revine la Operă. În paralel, colaborează cu diferite teatre din Bucureşti şi din provincie în calitate de coregraf şi realizează o serie de scurt-metraje de dans pentru Televiziunea Română. În 1965 realizează coregrafia pentru Ciocanul fără stăpân – prezentată în premieră la Festivalul Internaţional de Dans de la Paris, ediţia a III-a. Cu această ocazie, se exilează în Occident. În Franţa, colaborează cu Roland Petit şi cu Rosella Hightower, iar din 1966/1967 se stabileşte la Londra, unde semnează un contract temporar cu Teatrul Rambert şi colaborează cu Derek Jarman (decoruri şi costume), pentru realizarea spectacolului Throughway (premiera în martie 1968). Se sinucide la Londra, în martie 1968.
Florin Flueraş oscilează între dans contemporan, arte vizuale și filozofie. Contribuie la diferite publicații internaționale. E implicat în proiecte de lungă durată ca Unsorcery, Postspectacol, Candidatura la Președinție, Romanian Dance History, Robin Hood Minor Asset Management, Bezna dezvoltate și prezentate în Jardim Equatorial Sao Paulo, HAU Berlin, Tanzquartier Vienna, DeSingle Antwerp, Springdance Utrecht, Kaai Theatre Brussels, Dramatikkenshus Oslo, Salonul de Proiecte București, CNDB București, MUMOK Vienna, Akademie Schloss Solitude Stuttgart, Depo Istanbul, etc. O constantă în proiectele sale e intenția de destabilizare a teoriei prin practici speculative și a practicilor prin teorie. În Unsorcery dezvoltă performance-uri și teorie prin intermediul unor practici și concepte ca Dead Thinking, Second Body, End Dream, Eternal Feeding.
Brynjar Åbel Bandlien (1975) s-a format în balet clasic în Norvegia (1991-1993) şi apoi la Hamburg Ballet (1993-1995.) După absolvirea studiilor Bandlien a lucrat trei ani ca dansator în cadrul NDT2 în Den Haag, Olanda, cu care a facut turnee în Europe, SUA şi Africa de Sud. În 1998 a început să lucreze ca dansator şi coregraf independent în Scandinavia, Europa şi SUA. Bandlien a colaborat cu artişti precum Manuel Pelmuş, Jennifer Lacey, Phillip Gehmacher, Vera Mantero, Raimund Hoghe, Florin Flueraş, Heather Kravas şi Antonija Livingstone. În perioada 2004-2010 Bandlien a lucrat şi a trăit în Bucureşti, unde a contribuit la construcţia Centrului Naţional al Dansului Bucureţti. Din 2010 trăieşte şi lucrează între Oslo şi Berlin.
Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect de recuperare și actualizare a istoriei invizibile a dansului, concretizat prin șase evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București. Evenimentul se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc, pe care CNDB le-a inițiat încă din 2006, pregătind totodată lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance).
Programul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, în luna noiembrie, cuprinde:
Eveniment Stere Popescu
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
8 noiembrie, ora 19.30
Reconstrucție scenică: Ciocanul fără stăpân
De Florin Flueraș și Brynjar Bandlien
Expozitie: 8 – 14 noiembrie, orele 10.00 – 20.00
Eveniment Esther Magyar
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
15 noiembrie, ora 18.30
Eveniment Ioan Tugearu
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
29 noiembrie, ora 18.30
Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural ”Ești București” al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și al Primăriei Municipiului București.
Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Casa de Balet, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Națională a României, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” București, Arhiva Națională de Filme, Cărturești, Teatrul Excelsior
Un proiect susținut de Digicult
Parteneri media: DIGI 24, TVR2, RFI, Radio Romania Cultural, Revista Cultura, Revista Arta, Liternet, Online Gallery, Sapte Seri, Veioza Arte, Dilema veche, Observatorul Cultural, Feeder.ro, Scena.ro, Revista Arte si Meserii, Orasulm.eu, Getlokal.ro, Metropotam