Președintele român Klaus Iohannis a mers duminică în mijlocul demonstranților care şi-au exprimat furia împotriva clasei politice, considerată responsabilă pentru incendiul din clubul de noapte din Bucureşti, numărul morţilor crescând la 45. Într-o cacofonie de fluierături și sloganuri, în timp ce sute de oameni se înghionteau ca să se apropie de el, Iohannis a schimbat câteva cuvinte cu mai mulţi demonstranți care cer o „schimbare profundă” în societatea românească. „Numai împreună putem face această schimbare, nu pueţi nici voi singuri, nici eu singur„, i-a spus Iohannis unuia dintre ei, în această a șasea noapte consecutivă a unei mobilizări fără precedent. Mai mulţi protestatari au cerut de asemenea formarea unui guvern de tehnocrați și „asanarea partidelor politice”. Preşedintele conservator a dat asigurări că va ține cont de opiniile lor în timpul consultărilor cu privire la numirea unui nou prim-ministru.
Sub presiune de luni de zile, din cauza problemelor sale cu legea, și confruntat cu o mișcare de protest fără precedent împotriva unei clase politice corupte în mare parte, liderul guvernului social-democrat, Victor Ponta, a demisionat miercuri. Bilanţul incendiului a continuat să crească duminică la 45 de morți, după decesul altor patru răniți. Între aceştia se numără şi bateristul trupei hard rock Goodbye to Gravity, care era în concert în momentul în care a început incendiul. Bogdan Enache urma să fie transferat la un spital elvețian, dar starea lui s-a agravat la scurt timp după decolarea avionului. Aeronava s-a întors, dar muzicianul a murit în ambulanța care îl transporta la Spitalul de arşi din București. Cei doi chitarişti ai grupului au murit în urma incendiului, în timp ce alţi doi sunt încă internați în stare gravă.
Încă trei persoane – doi tineri români și un cetățean turc – au murit din cauza leziunilor, duminică dimineaţă. Sâmbătă, nouă persoane au murit din cauza rănilor. Șapte dintre ele au murit la Bucureşti şi două în Olanda, unde erau fost transferate pentru tratament. „Următoarele șapte zile sunt cele mai dificile din punct de vedere al tratamentului răniților„, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății. „Acceptam orice ajutor, orice echipă de medici din străinătate„, a adăugat el.
În timp ce bilanțul este de așteptat să crească din nou, mass-media acuză autoritățile pentru întârzierea în lansarea procedurilor de transfer pentru parte din răniți în spitale din străinătate. „De ce nu a cerut România sprijin internațional mai devreme?”, se întreabă cotidianul Gândul. Ziarul notează că spitalele din România au fost depăşite de internarea a mai mult de 140 de răniți în urma tragediei. Sâmbătă, 18 persoane au fost transferate în străinătate – opt în Belgia, opt în Olanda și două în Austria. Duminică, multe altele urma să fie transferate în Ungaria, Marea Britanie și Israel, potrivit Ministerului de Interne. Potrivit medicilor, o sută de răniți sunt încă spitalizaţi, 44 în stare critică.
Un incendiu violent a izbucnit la 30 octombrie, într-un club de noapte, de la un foc de artificii, în timpul unui concert hard rock. Primele elemente ale anchetei au arătat numeroase încălcări ale normelor de siguranță, inclusiv o singură uşă deschisă, fără ieșiri de urgență, și materiale inflamabile utilizate pentru izolarea fonică. Peste zece persoane au fost până acum arestate preventiv, cei trei patroni ai clubului de noapte fiind acuzaţi de omor prin imprudență.
AFP (Franţa), 8 noiembrie 2015