La Cracovia, a avut loc, recent, o reuniune academică româno-polonă, pentru studierea oportunităţilor de colaborare bilaterală în acest domeniu, dar şi pe plan economic sau ştiinţific. Cristina Grecu a discutat cu personalităţi din cele două ţari care au participat la reuniune şi relatează.
Reporter: Minisummit-ul NATO de la Bucureşti şi vizita preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, au deschis o etapă nouă în relaţiile bilaterale – este una din concluziile acestor dezbateri. A fost cea mai bogată săptămână din ultimii 25 de ani în relaţiile româno-polone, dar trebuie făcut şi mai mult, pentru că, aşa cum sublinia, între participanţi, fostul ministru de externe Teodor Baconschi, între cele două ţări există o compatibilitate. Ne explică într-o limbă română perfectă analistul Bartolomei Zdaniuk de la Universitatea din Varşovia.
Bartolomei Zdaniuk: La nivelul politic deja am atins un grad de dezvoltare. Rămâne dezvoltarea la nivelul societăţilor şi la nivelul economic. Trebuie mai echilibrat schimbul comercial. Prezenţa economică poloneză în România este destul de mare. În schimb, cea românească în Polonia este foarte, foarte scăzută, foarte redusă. Mai avem de muncit în ceea ce priveşte cunoaşterea reciprocă a societăţilor şi prezenţa studenţilor şi universitarilor, dar şi oamenilor de rând, ca să meargă în ambele ţări pentru a face vizita.
Reporter: Discuţiile s-au desfăşurat pe două paneluri. Adam Burakovski a reprezentat Institutul de Studii Politice din Varşovia şi a fost moderatorul secţiunii „Politica de securitate”. Este absolvent al Universităţii din Bucureşti.
Adam Burakovski: S-a discutat în mod foare deschis şi prietenos. După întâlnirea asta, la Bucureşti, se pare că începem o etapă nouă a relaţiei bilaterale româno-polonă. Vrem să creăm un bloc puternic din ţările din Europa Centrală şi de est care aparţin Uniunii Europene.
Reporter: Care ar fi liniile cele mai importante de colaborare? În ce domeniu?
Adam Burakovski: În domeniul de securitate naţională, de cooperare în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO, în care propunem că NATO va fi mai angajat în ţările estice.
Reporter: Un alt punct atins la discuţii a fost posibilitatea construirii autostrăzii Via Carpatica din Lituania, prin Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, pentru o legătură cu adevărat concretă între aceste ţări. A doua secţiune a fost la conferinţă „Politica de vecinătate europeană şi Parteneriatul Estic”. Moderator: Armand Goşu, de la Universitatea Bucureşti.
Armand Goşu: În curând, practic, se încheie termenul planului de acţiuni semnat în 2010 privind funcţionarea Parteneriatului Strategic. La sfârşitul acestui termen de cinci ani, constatăm că doar în chestiunile de securitate şi de apărare avem rezultate de pus pe masă, avem cu ce ne lăuda.
Reporter: Dincolo de legăturile oficiale, pentru consolidarea relaţiilor româno-polone trebuie încurajate contactele, trebuie implicată societatea civilă, oamenii de afaceri, mediul academic, au mai subliniat participanţii la reuniunea de la Cracovia.