Protagoniști ai celor mai mediatizate turnee naționale de muzică clasică din România – Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, seria Vă place (Bach/Brahms/tango)? – cei trei soliști concertiști ai Orchestrelor și Corurilor Radio: violonistul GABRIEL CROITORU, pianistul HORIA MIHAIL și violoncelistul RĂZVAN SUMA vor cânta pentru prima oară împreună într-un recital cameral, pe scena Sălii Radio!
După ce i-ați apreciat în numeroase evenimente speciale, în recitaluri sau în concerte alături de Orchestra Națională Radio sau Orchestra de Cameră Radio, cei trei mari muzicieni români își „dau întâlnire” marţi, 17 noiembrie (19.00) într-un recital extraordinar de trio-uri! Veți asculta partituri semnate de trei mari compozitori: Haydn – Trio în sol major pentru pian, vioară şi violoncel, Beethoven – Trio nr. 4 în si bemol major pentru pian, vioară şi violoncel și Dvořák – Trio nr. 4 în mi minor pentru pian, vioară şi violoncel – Dumky.
Recitalul din 17 noiembrie vă propune și reîntâlnirea cu vioara GUARNERI, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu” – ce se află din 2008, prin concurs, în folosinţa violonistului Gabriel Croitoru.
GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.
Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio și a participat la turnee în ţară sau în străinătate (Roma – decembrie 2009, Expoziţia Mondială de la Shanghai – iulie 2010 etc.). Horia Mihail a fost apreciat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional “Nopţi pianistice” de la Chişinău. Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.
În august 2014, RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012, Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 și în vara anului 2015, a prezentat alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional „Vă place tango?”.
RADOR