Medicii diabetologi au lansat un apel liderilor mondiali prin care solicită introducerea de taxe pe zahăr pentru a scădea incidenţa obezităţii, argumentând că această măsură va salva vieţi şi va avea un impact benefic asupra bugetelor pentru sănătate.
Cu câteva zile înainte de reuniunea G20, care va avea loc în acest week-end, Federaţia Internaţională de Luptă împotriva Diabetului a cerut ca cele două epidemii moderne – obezitatea şi diabetul – să fie incluse pe agenda globală alături de alte probleme spinoase de ordin geopolitic şi financiar.
Diabetul este astăzi cauza mai multor decese decât virusul HIV, tuberculoza şi malaria la un loc. La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli. Organizaţia medicală internaţională estimează că majoritatea ţărilor cheltuie între 5 şi 20% din bugetul alocat sănătăţii pentru diabetici.
Cazurile de diabet zaharat, aflat în strânsă legătură cu obezitatea şi stilul de viaţă sedentar, reprezintă 90% din totalul cazurilor şi boala cunoaşte o ascensiune rapidă, în special în ţările în curs de dezvoltare, unde oamenii au tendinţa de a adopta dieta occidentală. Cel mai mare număr de diabetici se înregistrează acum în China.
Diabetul reprezintă un risc nu doar pentru pacienţi, dar şi pentru economiile multor ţări, afirmă liderul organizaţiei care reuneşte 230 de asociaţii medicale naţionale, Petra Wilson. Aceasta cere liderilor grupului G20, care se vor reuni pe 15 şi 16 noiembrie în Turcia, să coopereze în lupta împotriva obezităţii în acelaşi mod în care au acţionat în timpul crizei financiare din 2008.
Petra Wilson spune că apelul face parte dintr-o campanie IDF aflată deja în desfăşurare, dar nu se ştie deocamdată dacă subiectul va fi abordat la summitul G20.
Până în anul 2040, unul din zece adulţi la nivel mondial prezintă riscul de a face diabet, ceea ce ar ridica numărul cazurilor la 642 de milioane comparativ cu 415 milioane în 2015. Costurile tratamentelor ar putea ajunge de la 673 la 802 miliarde de dolari.
Unele ţări, printre care Mexic, Chile şi Franţa, au încercat deja introducerea acetui tip de taxe pe zahăr, dar se lovesc de piedici de ordin politic şi de opoziţia reprezentanţilor industriei alimentare.
În Mexic, de exemplu, unii legiuitori au cerut înjumătăţirea taxei pe zahăr. Premierul britanic David Cameron s-a pronunţat împotriva unei astfel de taxe luna trecută, în ciuda unei ample campanii privind impozitarea băuturilor şi alimentelor dulci.
Petra Wilson reunoaşte că demersul nu este uşor, dar că politicienii au obligaţia de a proteja sănătatea publică, învăţând din măsurile luate în industria tutunului: „Este evident că taxele mari pe tutun şi campaniile antifumat au avut un efect pozitiv. Este timpul să fie adoptate măsuri similare şi în cazul zahărului. Desigur, este mult mai greu, deoarece oamenii pot trăi fără tutun, dar nu pot trăi fără zahăr. Însă putem trăi fără zahărul adăugat.”
Sursa: Reuters
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă