Preşedintele României a nominalizat marţi un expert în agricultură pentru a-l înlocui pe premierul Victor Ponta, care a fost înlăturat săptămâna trecută în urma manifestaţiilor majore puse în scenă de protestatari furioşi din cauza corupţiei şi letargiei guvernului.
Nominalizatul preşedintelui, Dacian Cioloş, este considerat a fi un administrator capabil a cărui numire îl poate ajuta să calmeze tulburările politice care au răscolit ţara. Un incendiu izbucnit pe 30 octombrie într-un club de noapte din Bucureşti, capitala, a ucis cel puţin 48 de oameni şi a declanşat imense proteste de stradă, cauzate de corupţia şi incompetenţa oficialilor guvernului.
După două runde de consultări cu cele mai importante partide politice şi o întâlnire cu activişti, antreprenori şi alţi cetăţeni, preşedintele Klaus Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloş, afirmând că este nevoie de „un prim ministru independent, o persoană curată cu integritate”.
Cioloş, 46 de ani, a fost ministru al agriculturii în ţara sa şi, mai recent, comisar al agriculturii în Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene.
„Cu foarte puţine excepţii, partidele politice au fost de acord cu această idee şi eu sunt convins că este calea corectă pentru anul viitor, până la alegerile parlamentare, când vom avea un nou parlament, un nou guvern”, a declarat Iohannis la o conferinţă de presă.
Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România, îl propusese pe Liviu Voinea, viceguvernatorul băncii centrale, pentru post, în vreme ce Partidul Naţional Liberal din opoziţie ceruse alegeri anticipate. Însă liberalii au bătut luni în retragere, după ce nu reuşiseră să-şi asigure sprijinul altor partide.
Este improbabil ca nominalizarea lui Cioloş să se lovească de vreo piedică în parlament. Demisia lui Ponta – care este anchetat penal pentru fraudă financiară – a pătat elita politică a României, care încearcă să pară unită şi să îşi cureţe imaginea.
„Cioloş nu este un personaj polarizator, însă imaginea lui nu este încă definită în ochii publicului românesc”, a declarat Radu Magdin, director executiv la Smartlink, un grup de consultanţă politică. „El nu este cunoscut prea bine, dar are recomandări bune pentru a conduce un guvern tehnocrat, iar experienţa lui la Bruxelles este de ajutor.”
Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a numi miniştrii, a întocmi un program legislativ şi a cere parlamentului un vot de încredere. În cazul în care îl va primi, este foarte probabil ca el să rămână în funcţie până la alegerile parlamentare programate în decembrie 2016.
Protestele au continuat la Bucureşti în ultimele zile, deşi cu un număr mai mic de manifestanţi decât cei 35.000 care se estimează că au ieşit miercuri în stradă, ziua în care Ponta a demisionat.
Articol de Kit Gillet
THE NEW YORK TIMES (SUA), 11 noiembrie 2015
Traducere: Andrei Suba