Preşedinţii Erdoğan şi Obama au susţinut o declaraţie de presă în urma întâlnirii pe care au avut-o în cadrul reuniunii G-20, care are loc în oraşul Antalya
SABAH (Turcia), 15 noiembrie 2015 – În Antalya se desfăşoară timp de două zile reuniunea G-20. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a avut o discuţie cu omologul său american, Barack Obama, axată pe situaţia din Siria, criza refugiaţilor şi terorism. În urma discuţiei, cei doi au susţinut o declaraţie de presă.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Erdoğan:
„Sunt convins că după reuniunea G-20, atitudinea noastră legată de terorismul internaţional va găsi un răspuns mult mai clar. Am avut ocazia să discut cu domnul Barack despre lupta împotriva ISIS şi am analizat paşii pe care trebuie să îi facem în continuare în privinţa forţelor coaliţiei anti-ISIS. Ca parteneri model, ca parteneri strategici, vom continua să fim solidari în cadrul procesului ce va urma pentru a contribui la pacea mondială.
Ne confruntăm cu un terorism în sens larg, colectiv. Terorismul nu are religie, rasă, naţiune sau patrie. La Paris – la fel cum s-a întâmplat recent în Ankara, la Gaziantep, la Suruç şi la Diyarbakır – ne-am confruntat cu un terorism colectiv”.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Obama:
În primul rând, doresc să îi mulţumesc preşedintelui Erdoğan. Mulţumesc şi locuitorilor acestui frumos oraş. În mod tradiţional, G-20 reprezintă o platformă de dezbatere a problemelor economice mondiale. Însă, după cum a afirmat şi domnul preşedinte Erdoğan, atacurile perfide de la Paris sunt incluse pe agenda reuniunii.
La fel cum s-a întâmplat recent şi în Ankara, atentatele de la Paris au vizat oameni nevinovaţi. Sunt atacuri la adresa întregii umanităţi. După cum i-am transmis şi preşedintelui Hollande, ne reconfirmăm deplina solidaritate. Suntem pregătiţi să facem orice ne stă în puteri pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei.
Turcia este un partener important în lupta împotriva ameninţării ISIS, atât în Irak cât şi în Siria. Ca aliat în cadrul NATO, Turcia a fost un partener de încredere în lupta împotriva grupării ISIS. Turcia continuă să fie un partener important în ceea ce priveşte atenuarea dezastrului din Siria. Din acest motiv, întâlnirea a fost extrem de eficientă. Am discutat modul în care Turcia poate înfrunta ameninţarea ISIS la graniţa cu Siria. Am discutat şi despre reuniunea de la Viena. Am abordat totodată şi modalităţile prin care putem combate mai eficient gruparea ISIS, care a cauzat durere nemărginită atât la Ankara, cât şi la Paris şi în Siria.
Turcia şi poporul turc găzduiesc două milioane de refugiaţi. Statele Unite sunt unul dintre principalii contributori pentru poporul sirian în privinţa ajutorului umanitar. Am discutat şi despre ce pot face celelalte ţări.
În afara de aceste subiecte, am analizat şi teme precum schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă”.
Traducere Florin Matei
Sursa foto: sabah.com.tr