Toţi autorii atentatelor de la Paris aveau o centură cu explozibili şi nu au ezitat să apese butonul mortal. Pentru prima dată în Franţa, nişte kamikaze islamişti au folosit veste explozive, deschizând astfel o nouă eră, mai îngrijorătoare, în istoria terorismului.
Sâmbătă seară, François Molins, procurorul republicii, a dezvăluit că vestele explozive, identice, erau formate din TATP (peroxid de acetonă, un explozibil artizanal, uşor de fabricat, dar foarte instabil), o baterie, un buton de apăsare servind drept detonator şi cuie pentru a provoca explozii mai mari şi a amplifica pagubele.
„Cine spune vestă explozivă spune artificier, deoarece fabricarea unui sistem exploziv fiabil nu este la îndemâna oricui”, a explicat sâmbătă, sub acoperirea anonimatului, fostul şef al unui serviciu de informaţii.
„Un artificier este cineva care este obişnuit să mânuiască explozibili, care ştie să-i fabrice, să-i aranjeaze în aşa fel încât centura sau vesta să nu facă din purtătorul său un mare Bibendum (mascota anvelopelor Michelin, n.tr) care să nu se poată deplasa. (…) Şi purtătorul vestei/centurii trebuie să fie atent să nu sară intempestiv…”, a adăugat el.
Cel mai probabil, tehnicianul care a fabricat centurile sau vestele acestui commando care a însângerat Parisul nu făcea parte din trupa de atac, estimează trei specialişti consultaţi sâmbătă de AFP.
„Specialistul în explozibili este prea valoros, el nu participă niciodată la atacuri”, afirmă Alain Chouet, fostul şef al serviciului de informaţii şi securitate DGSE. „Deci acesta se află undeva…”, a mai adăugat dl.Chouet.
Pentru Pierre Martinet, fost membru al serviciilor Action de la DGSE convertit într-un consilier de securitate pentru întreprinderi, „artificierul nu este carne de tun. Menirea lui este să fabrice pentru alţii centuri şi să le permită altora să treacă din nou la acţiune”.
Deşi atacurile de la Paris nu sunt primele atentate-sinucigaşe din Europa occidentală, situaţia devine „extrem de îngrijorătoare acum” în ajunul conferinţei ONU asupra climatului (COP21) de la Bourget (în partea de nord a Parisului) şi înaintea sărbătorilor de sfârşit de an”, adaugă fostul responsabil acum aflat la pensie. „De acum înainte, toate adunările cu oameni mulţi sunt posibile ţinte. Toate serviciile de informaţii stau acum ca pe nişte tăciuni încinşi”.
Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă faptul că organizaţia Statul Islamic, care a revendicat atacul parizian, a promis că acesta nu este decât un început, demonstrând că ea poate să trimită un commando de candidaţi la martiriu, capabili să comită un asemenea msacru împotriva unor civili neînarmaţi şi apoi să se sinucidă.
„Marea lor forţă rezidă în hotărârea lor nestrămutată”, afirmă Pierre Martinet. „Amintiţi-vă fraza rostită de ben Laden şi preluată de Mohamed Merah (autorul atentatelor sângeroase din martie 2012 împotriva unor militari francezi şi a unor copii evrei): „noi iubim moartea aşa cum voi iubiţi viaţa’ „.
(www.afp.com – 15 noiembrie)