Dacian Cioloş: Sunt în măsură să vă prezint astăzi lista membrilor guvernului, pe care o să o propun Parlamentului. Vreau să vă spun că am urmărit să aleg, aşa cum am spus la început, oameni cu competenţă, cu experienţă pe domeniul pe care l-am propus să-l conducă, oameni care vin din sectorul privat, din administraţie, din administraţia românească sau chiar români care lucrează în administraţia europeană sau cu experienţă internaţională, oameni care activează în diferite organizaţii din societatea civilă, dar m-am orientat spre oameni cu viziune şi experienţă profesională, activişti în societatea civilă, deci oameni care au idei şi care au şi experienţă de management. Am urmărit să avem şi un echilibru de genuri, cred că este unul din rarele propuneri de guverne ale României care are, am calculat eu, cam o treime din membri propuşi femei. Avem deci şi oameni cu experienţă bogată de câteva zeci de ani în domeniu, dar şi oameni tineri, însă cu o formare profesională solidă şi cu practică în domeniul lor şi cu idei.
Am urmărit să fie oameni profesionişti, oameni integri, oameni deschişi spre dialog şi cu aceşti oameni voi merge în faţa parlamentului mâine şi poimâine pentru audieri şi sper eu să am votul în parlament.
O să încep cu domnul Costin Grigore Borc – viceprim-ministru şi ministru al economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri. Domnul Borc este inginer de profesie, absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu o experienţă vastă în domeniul privat, în managament, a condus mai multe grupuri industriale. În prezent este director general CEO la CRH România, fosta Lafarge.
Domnul Vasile Sebastian Dâncu – viceprim-ministru şi ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice. Este, după cum mulţi ştiţi, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Este sociolog de profesie, profesor universitar. Are aproximativ 25 de ani de activitate academică. În momentul de faţă profesează la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi a fost membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională în Parlamentul European.
Domnul Lazăr Comănescu – ministru pentru afaceri externe. În prezent, ştiţi că este consilier prezidenţial pentru afaceri externe, la fel, cu o experienţă bogată în diplomaţie, în posturi cheie, printre care ambasador sau şef al misiunii României pe lângă NATO, pe lângă UE. A fost reprezentat permanent al României la Bruxelles, la UE.
Domnul Mihnea Ion Motoc, pentru Ministerul Apărării Naţionale, în prezent este ambasador la Londra şi dânsul un diplomat de carieră, cu o solidă şi bogată carieră diplomatică în posturi cheie de ambasador. Aş aminti aici faptul că a fost ambasadorul României pe lângă ONU, a f ost şi şeful Reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană la Bruxelles. A fost la un moment dat şi secretar de stat pentru integrare europeană şi afaceri multilaterale în Ministerul de Externe.
Domnul Petre Tobă, ministrul afacerilor interne, în prezent ştiţi că este inspector general al Poliţiei Române, cu o carieră îndelungată în domeniu şi cu experienţă în domeniul poliţiei române, cunoaşte bine Ministerul de Interne.
La Ministerul Finanţelor Publice o propun pe doamna Anca Dana Dragu Paliu, care în prezent este analist economic în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri economice şi financiare la Comisia Europeană, dar a lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru România şi Bulgaria al FMI, cunoaşte bine Ministerul Finanţelor şi cunoaşte bine instituţiile care se ocupă de afacerile financiare în România.
La Ministerul Justiţiei o propun pe doamna Cristina Guseth, în prezent lucrează la Freedom House România, a coordonat multe proiecte care au promovat libertatea de expresie, democraţia şi statul de drept, este cunoscută nu doar în mediul neguvernamental, dar şi în mediul instituţiilor care se ocupă de justiţie, prin proiectele pe care le-a promovat şi a adus contribuţia la lupta împotriva corupţiei şi la ameliorarea actului de justiţie în România.
Pentru Ministerul Transporturilor, îl propun pe domnul Marian Costescu, care este în prezent manager executiv, recrutat din sectorul privat la o companie naţională a Căilor Ferate, deci cunoaşte Ministerul Transporturilor, are o experienţă bogată în domeniul transporturilor pe căi ferate, în România şi în străinătate şi vine cu aportul de experienţă managerială privată.
La Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice îl propun pe domnul Adrian Curaj, care are experienţă bogată în managementul şi proiecte de reformă în învăţământ şi în cercetare şi inovare. A fost consultant al BM, UNESCO, UNIDO, European Trading Foundation şi pentru Comisia Europeană pentru programe privind educaţia politicii în ştiinţă şi inovaţie.
La Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice o propun pe doamna Claudia Ana Moarcăş, cu experienţă de peste 25 de ani atât în mediul academic – dânsa este profesorul universitar pentru dreptul muncii, dreptul securităţii sociale şi dreptul social european, dar şi cu experienţă în administraţie guvernamentală.
Domnul Andrei Baciu la Ministerul Sănătăţii. Este un tânăr medic chirurg, cu experienţă atât în practica chirurgiei în România, dar şi în străinătate, dar şi cu studii privind managementul spitalicesc. Este un om tânăr care, sunt convins, va veni cu idei şi cu un spirit tânăr şi cu seriozitate la Ministerul Sănătăţii.
La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îl propun pe domnul Achim Irimescu. Dânsul este în momentul de faţă reprezentantul României pe sectorul agricol la Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeană la Bruxelles. A mai fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi cunoaşte bine acest domeniu. Într-un an în care România va trebui să implementeze politica agricolă comună, am vrut să am acolo un om care cunoaşte această problematică, dar cunoaşte şi sectorul agricol.
La Ministerul Energiei, pe domnul Victor Vlad Grigorescu. Cunoaşte bine sectorul, a lucrat şi la Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeană în acest domeniu, dar şi în sectorul privat în România. În momentul de faţă, este membru în Consiliul de Administraţie la Electrica S.A.
La Ministerul Fondurilor Europene – doamna Aura Carmen Răducu, care a lucrat în Comisia Europeană la Direcţia Generală REGIO pe programele operaţionale, deci cunoaşte bine această problematică. În momentul de faţă este la Bucureşti şi lucrează ca şi expert la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe doamna Cristiana Paşca Palmer, cu experienţă bogată în domeniul managementului mediului. În prezent este şef de unitate la o unitate pentru mediu în cadrul Comisiei Europene, cu studii în străinătate şi cu o implicare la fel, dinamică, în mediul neguvernamental pentru protecţia mediului.
La Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, propun pe domnul Marius Raul Bostan, cu experienţă în sectorul privat, în acest domeniu, experienţă în telecomunicaţii şi IT, în calitate de membru în Consiliul de Administraţie la Romtelecom şi, acum, la Telekom România Comunications.
La Ministerul Culturii, îl propun pe domnul Vlad Alexandrescu, care este profesor la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Limbi Străine şi Literaturi Străine, şi cu experienţă diplomatică; dânsul a fost şi ambasador al României la Luxembourg, în perioada în care România, împreună cu… Sibiul, împreună cu Luxembourg, au obţinut titlul de Capitală culturală europeană.
La Ministerul Tineretului şi Sportului, o propun pe doamna Elisabeta Lipă, care, cu siguranţă, este cunoscută ca şi o mare campioană, multiplă campioană olimpică şi mondială, dar şi cu experienţă managerială, atât la Clubul Dinamo, cât şi în cadrul Comitetului Sportiv şi Olimpic românesc.
Am propus crearea unui minister delegat sau ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social şi, aici, o propun pe doamna Violeta Alexandru, care, în prezent, este director al Institutului de Politici Publice. Deci, este un minister care se va ocupa de dialogul social clasic; dar aş vrea să mergem dincolo de asta şi să am un guvern, o sctructură, un minister care să se ocupe şi de consultări publice şi de dialog cu societatea civilă organizată.
Tot ca membru al guvernului îl propun pe şeful Cancelariei primului-ministru, care se va ocupa de organizarea strategică a aplicării, implementării programului guvernamental, dincolo de responsabilităţile clasice ca şi şef al Cancelariei primului-ministru, îl propun pe domnul Ioan Dragoş Tudorache, jurist de profesie, cu o largă experienţă managerială în instituţii internaţionale, a lucrat şi pentru ONU în Kosovo. În momentul de faţă lucrează în cadrul Comisiei Europene şi a avut responsabilitatea unităţii care se ocupă de Schengen şi de relaţii internaţionale în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne.
Pe domnul Dan Stoenescu îl propun ca ministru delegat îl propun ca ministru delegat la Departamentul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. Este un tânăr diplomat. În prezent activează în cadrul Ambasadei României de la Madrid, dinamic din câte îl cunosc şi cu implicare în contactul şi relaţiile cu românii de acolo şi sper eu să-şi folosească experienţa şi pentru implicarea activă a relaţiei dintre guvern şi românii de pretutindeni.
În sfârşit, ministrul delegat pentru relaţia cu parlamentul. Nefiind un guvern politic nu am putut… sau un guvern cu membri ai partidelor politice, nu am putut să propun un membru de partid, aşa încât şi aici am făcut alegerea unui om tânăr, care lucrează în momentul de faţă în Parlamentul României. Este şef de serviciu la Comisia juridică. Este vorba de domnul Ciprian Bucur, care, deci, va ocupa acest post de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Subliniez încă o dată, aşa cum am spus-o şi în discuţiile mele cu partidele, că relaţia cu parlamentul nu va fi asigurată doar de ministrul delegat, care se va ocupa mai mult de partea procedurală, ci de întreg guvernul, inclusiv de mine. Vrem să ne organizăm în aşa fel încât să avem o relaţie activă şi strânsă cu parlamentul.
Aceasta este deci lista pe care o prezint Parlamentului, astăzi, pentru organizarea audierilor, începând de mâine, şi sper eu poimâine să finalizăm procesul de audieri, de vot în Parlament şi de depunere a jurământului pentru a avea un nou guvern activ cât mai repede. Mulţumesc.