Mâine este 17 Noiembrie, dată care a devenit un simbol la nivel mondial, dar și în România prin Asociația Unu și Unu, fiind dedicată răspândiri și conștientizării prematurităii, cu scopul îmbunătățirii situației acesteia. Astfel, România susține de 3 ani Ziua Internationala a Prematuritatii, prin programul „Socks for life”- campanie lansată de Asociația Unu și Unu în 2013.
Așadar, o zi importantă pentru toate familiile care au prematuri dar și cadrele medicale. Ştim că eforturile depuse în secțiile de terapie intensivă neonatală sunt imense pentru a-i salva pe eroii de doar câteva sute grame, cunoaștem lupta lor pentru supraviețuire, lipsurile și nevoile din sistemul medical românesc, eforturile depuse de cadrele medicale, riscurile și efectele unei nașteri survenite înainte de termen.
Este ziua în care puteți ajuta la răspândirea și conștientizarea fenomenului de prematuritate și în România.
Despre fenomenul Prematurităţii în România
Studiile ONU, EFCNI sau UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebeluși sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de: surditate 3%; cecitate (orbire) 8%; paralizie cerebrală 8-12%; retard mintal 14%.
Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen. Nou născuții ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.
Conform informațiilor preliminare publicate de Ministerul Sănătătii prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și Fundația CRED în documentul “Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuti în anul 2014”, România inregistrează una dintre cele mai crescute rațe ale copiilor născuti cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr-10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. Adaptarea nou-născutului prematur la viață extrauterina se realizează în condiții de dificultate, atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți iar aceste probleme merită a fi aduse în atenția publicului larg și nu în ultimul rând trebuie să prevenim răspândirea fenomenului de prematuritate și în România.
Ziua Internaționala a Prematuritătii, se află în 2015 la a V-a ediție la nivel global și în 2014 s-a bucurat de implicarea a peste 60 de tări din întreaga lume, care au organizat diverse evenimente, atingând o audiență globală de peste 1,6 milioane de oameni, din peste 200 de țări. Ziua Internațională a Prematurităţii a fost recunoscută de oficialităţi ȋncă din 2011 prin iniţiativa Organizatiei EFCNI (Fundația Europeană pentru îngrijirea copiilor nou-născuți) care apară interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora, la care este afiliată şi Asociaţia Unu şi Unu.