Premierul-desemnat, Dacian Cioloş, a propus primul guvern tehnocrat al României, recrutând candidaţi de la Bruxelles şi Bucureşti care să dirijeze economia şi să potolească furia oamenilor provocată de corupţie înaintea alegerilor de anul viitor.
Cioloş, în vârstă de 46 de ani, fost comisar european al agriculturii şi consultant al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a numit-o pe Anca Dragu, economist al Comisiei Europene, în funcţia de ministru al finanţelor şi pe Costin Grigore Borc, şeful filialei româneşti a companiei CRH Plc (specializată în materiale de construcţie, n. red.), în funcţia de ministru al economiei şi vicepremier. Cristina Guseth, şefa organizaţiei Freedom House, a fost propusă ca ministru al justiţiei, iar Victor Vlad Grigorescu candidează pentru funcţia de ministru al energiei. Parlamentul ar putea ratifica noul cabinet în cursul zilei de marţi.
„Pentru echipa guvernamentală am vizat oameni cu experienţă şi oneşti, profesionişti care sunt deschişi dialogului”, a declarat Cioloş într-un discurs rostit la Bucureşti înainte de a-şi prezenta guvernul propus. „Nu mă îngrijorează votul parlamentului pentru că am o echipă bună”.
Noul premier reuneşte un guvern apartinic după ce indignarea provocată de corupţie – o indignare demonstrată în urma incendiului devastator de la un club de noapte din Bucureşti – a dus la căderea administraţiei lui Victor Ponta, deja confruntat cu un proces pe tema unor acuzaţii de corupţie. Revolta izbucnită în cea de-a doua ţară săracă a Uniunii Europene a afectat politica băncii centrale, întârziind totodată discuţiile pe tema bugetului de anul viitor.
Atât social-democraţii, cât şi liberalii, care dispun de majoritatea voturilor din parlament, au declarat că vor vota noul guvern. Viitorul sprijin al fostului partid de guvernământ al social-democraţilor va fi acordat după discutarea fiecărei probleme în parte, le-a spus reporterilor liderul partidului, Liviu Dragnea, după întâlnirea cu Cioloş de duminică.
Leul se redresează
Moneda României, leul, şi-a revenit în mare parte în urma pierderilor suferite după ce, într-o singură săptămână, plecarea lui Ponta îl făcuse să scadă cu 0,6% faţă de euro. Potrivit datelor conspectate de Bloomberg, leul se întârise anul acesta cu 9%.
Politica fiscală va ocupa un loc important în progranul de guvernare al noului guvern. Reducerile de impozite, susţinute de Ponta şi criticate Fondul Monetar Internaţional, au făcut ca, în al treilea trimestru, creşterea economică să atingă 3,6%, fiind mai mare comparativ cu anul trecut.
Duminică, Cioloş le-a spus reporterilor că, dacă va obţine aprobarea parlamentului, intenţionează să examineze proiectul de buget pe 2016, dar nu şi să suspende măsurile deja aprobate de parlamentari, dacă ele vor putea fi sprijinite.
Articol de Andar Timu
BLOOMBERG (SUA), 16 noiembrie 2015
Traducerea: Alexandru Danga