Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează în perioada 26-27 noiembrie 2015 Zilele Filmului LUX – București. Manifestarea, ajunsă la cea de a patra ediție în România, prilejuiește proiecția filmelor finaliste pentru Premiul LUX al Parlamentului European – ediția 2015 la Cinema Elvira Popescu, conform următorului program:
Joi, 26 noiembrie
18.30 Proiecție „Mustang”, regia Deniz Gamze Ergüven, producție Franța-Germania-Turcia
20.30 Proiecție „Urok” (Lecția), regia Petar Valchanov, producție Bulgaria-Grecia
Vineri, 27 noiembrie
18.00 Proiecție „Mediterranea”, regia Jonas Carpignano, producție Franța-Germania
Intrarea este liberă, pe bază de bilet. Biletele pot fi procurate de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), în timpul programului de lucru al cinematografului. De asemenea, se pot rezerva bilete la adresa de e-mailcinema.bucarest@institutfrancais.ro; în acest caz biletele se pot ridica de la casa de bilete cel mai târziu cu 15 minute înainte de începerea proiecției (biletele neridicate vor fi redistribuite persoanelor prezente la casa de bilete). Persoanele care au bilet dar sosesc după începerea proiecției filmului nu vor mai avea acces în sală deoarece locurile vor fi redistribuite.
Evenimentul din Bucureşti este ultimul dintr-o serie de acțiuni organizate în perioada 9-27 noiembrie 2015 în Bucureşti şi Cluj-Napoca sub egida Zilelor Filmului LUX 2015.
În zilele de 9 și 10 noiembrie Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat Zilele filmului LUX pentru prima oară la Cluj, la Cinema Victoria. La proiecția celor trei filme finaliste pentru Premiul LUX s-a adăugat luni, 9 noiembrie, dezbaterea „Provocările filmului european: între artă și audiență”, organizată în parteneriat cu Asociația Film și Cultură Urbană. La eveniment au participat alături de spectatori: Tudor Giurgiu, regizor, Radu Bazavan, scenarist și producător de film independent, Mihnea Măruță, jurnalist, Doru Pop, jurnalist/critic de film și conferentiar la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca și Ștefan Agănencei, participant la proiectul „De 28 de ori Cinema”, ediția 2013.
Vineri, 13 noiembrie, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat la București dezbaterea „Diversitatea culturală în filmul european: realitatea din spatele ficțiunii”. Evenimentul a reunit profesioniști din domeniul cinematografiei, jurnalisti și bloggeri. Invitatii speciali au fost: Dana Duma, Secretar Asociația Criticilor de Film (UCIN), redactor-șef revista FILM, Ileana Bîrsan, jurnalist, critic de film, Ileana Dănălache, critic de film, jurnalist, scriitor, Alexandru Papadopol, actor, Oana Ghera, critic de film.
Cu aceeași ocazie a fost lansată, cu sprijinul Asociației Artiștilor Fotografi din România, expoziția de fotografie pe tema migrației „În așteptarea libertății”. Au expus artiștii fotografi Ioana Moldovan, Ovi D. P și Teodor Radu Pantea. Expoziţia este deschisă publicului în mod gratuit până pe 2 decembrie la Spaţiul Public European (Bucureşti, str. Vasile Lascăr, nr. 31) de luni până joi între 10.00 şi 18.00 şi vineri între 10.00 şi 17.00.
***
Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.
Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2015, va fi anunțat în data de 24 noiembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul proiectului:www.luxprize.eu.