Până pe 6 decembrie constănţenii se pot ruga şi închina
la moaştele Sfântului Andrei Şaguna
Ieri, la Universitatea „Andrei Şaguna”, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit altarul pe care au fost aşezate spre închinare Moaştele Sfântului Andrei Şaguna, Patronul Spiritual al Universităţii.
Studenţii, profesorii şi oaspeţii Universităţii se pot închina, până în data de 6 decembrie, la racla celui care şi-a dedicat viaţa luptei pentru propăşirea românismului şi creştinismului, construind numeroase biserici şi şcoli.
În urmă cu patru ani, Moaştele Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna au fost aduse din Mausoleul de la Răşinari, în Catedrala de la Sibiu, unde a avut loc canonizarea. În semn de recunoaştere a meritelor pe care Fundaţia şi Universitatea „Andrei Şaguna“ le-au avut în iniţierea sanctificării şi determinarea factorilor de decizie ca Mitropolitul Andrei Şaguna să fie trecut în rândul Sfinţilor Poporului Român, instituţia a primit în dar de la Î.P.S. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfintele Moaşte ale Patronului Spiritual.
De atunci, în fiecare an, întemeind o nouă tradiţie spirituală pentru Şagunişti şi pentru constănţeni, Sfintele Odoare sunt expuse spre închinare pe un altar, pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Universităţii care este Ziua prăznuirii Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna, precum şi Ziua Sfântului Apostol Andrei, al cărui nume l-a purtat Mitropolitul Şaguna după intrarea în cinul monahal.
Credincioşii constănţeni se pot închina la altarul din holul Universităţii, acolo unde, primii care s-au închinat la moaştele ocrotitorului Universităţii lor au fost studenţii şi profesorii, aceştia primind binecuvântarea Arhiepiscopului Tomisului.
Alături de Sfintele Moaşte dăruite Universităţii, în custodia acesteia se află şi alte Sfinte Odoare care urmează să revină celor două biserici ce vor avea hramul Sfântului Andrei Şaguna, una la Tulcea şi alta la Constanţa.
Universitatea îşi desfãşoarã activitatea sub patronajul spiritual al Mitropolitului Andrei Şaguna, deoarece Andrei Şaguna, prin obârşia lui, prin întreaga activitate şi viaţã şi prin ceea ce reprezintã în prezent, este un simbol al unitãții românilor. Cel despre care s-a spus cã a fost “trimis de providenţã” (Gheorghe Bariţiu) şi a fost considerat ca “apostolul românilor ortodocşi din Transilvania”, a iniţiat şi realizat un eficient program socio-cultural care viza starea materialã şi moralã a naţiunii române, plasând în centrul acestei ample şi istorice acţiuni, Biserica.
Din hotãrârea lui (24 aprilie 1852) fiecare obşte bisericeascã a înfiinţat o şcoalã, iar fiecare preot era şi învãţãtor sau profesor, astfel cã pânã în anul 1865 “numãrul şcoalelor poporale ortodoxe române din Ardeal s-a sporit cu 339”, iar în Sinodul din 1850, condus de el, s-a cerut înfiinţarea primei universitãţi româneşti din Transilvania.
Andrei Şaguna este fondatorul şi primul conducãtor al ziarului “Telegraful român”, fondatorul liceului românesc şi al şcolii reale din Braşov şi cel care a înființat în 1850, cu bani proprii, o tipografie în care s-au publicat mii de cãrţi (abecedare româneşti, manuale şi lucrãri bisericeşti). Consecvent ideii cã unitatea românilor de pretutindeni presupune nu doar comunitatea lingvisticã ci şi comunitatea de credințã şi de culturã realizabilã prin extinderea educației româneşti creştin -ortodoxe, Andrei Şaguna a ctitorit Institutul Teologic-Pedagogic, a tipãrit “cea dintâi Biblie a poporului românesc întreg” şi a fost iniţiatorul şi primul preşedinte al Asociației transilvane pentru literaturã românã şi cultura poporului
român – ASTRA.
Membru de onoare al Academiei Române, Andrei Şaguna ca un “Mesia al ardelenilor” (Ioan Slavici) “a lovit în stâncã şi a deschis pe seama poporului sãu izvorul culturii intelectuale” (Iacob Ronnicher – conducãtorul saşilor).
În 2011 Sfântul Sinod a hotărât trecerea Mitropolitului Andrei Saguna în rândul Sfinţilor Poporului Român, încununând cu succes demersul inițiat de Fundația şi Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, încă din anul 1993. Universitatea a organizat anual sub genericul „Zilele omagiale Andrei Saguna”, “Andrei Şaguna – Marele Român”, “Andrei Şaguna – contemporanul nostru” manifestări comemorative, în cadrul cărora au avut loc simpozioane omagiale, lansări de carte,
pelerinaje şi a fost inaugurat Cenaclul „Andrei Şaguna”. Universitatea a realizat medalii comemorative cu efigia Mitropolitului Şaguna, care, cu prilejul unor festivităţi, au fost decernate, unor personalitãţi ale vieţii cultural-ştiinţifice româneşti şi internaţionale
În luna mai a anului 2006, după 10 ani de strădanii ale Universităţii Andrei Şaguna, a fost înălţată şi a fost sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, monumentala statuie din bronz, în greutate de 7 tone şi înaltă de 4,5 m, închinată Marelui Andrei.
Cu prilejul Bicentenarului Andrei Şaguna, în 2008 , Universitatea ”Andrei Şaguna” a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un memoriu argumentat, demers primit cu deosebită căldură şi cu binecuvântări de către toţi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.