Ambasada Franței în România şi Institutul Francez din România, cu sprijinul ENGIE, vor organiza joi, 3 decembrie 2015, de la ora 11.00, la Reședința Franței, un eveniment special pentru a marca ce-a de-a 21-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 (COP21/CMP11) , cunoscută, de asemenea, sub numele de „Paris Climat 2015„, care va avea loc la Paris, între 30 noiembrie și 11 decembrie 2015.
Evenimentul va fi prezidat de domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, de doamna Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, de doamna Medeea Marinescu, Ambasadoare a Conferinței Paris Climat 2015 pentru România și de domnul Eric Stab, Președinte-Director General al GDF SUEZ Energy România.
La conferință vor participa, de asemenea, domnul Daniel Constantinescu, fotograf, și doamna Irina Neațu, grafician, care au făcut parte și din juriul care a ales imaginile câștigătoare.
În contextul conferinței de la Paris, în perioada 5-28 octombrie 2015, s-a derulat concursul E-Climat, participanții fiind invitaţi să participe în număr cât mai mare la acest concurs şi să ilustreze printr-o fotografie sau un scurt material video unul dintre cuvintele glosarului Paris Climat 2015.
Dintre cele 255 de fotografii și 6 clipuri video primite, juriul concursului E-Climat a ales 22 de lucrări câștigătoare, care pot fi vizualizate accesând link-ul: https://www.instagram.com/explore/tags/eclimatexpozitie/
Aceste fotografii vor fi incluse într-un e-book-ul „Parlez-vous Paris Climat? Cuvinte în imagini românești despre COP21”, ce va fi lansat online pe site-ul www.climat2015.ro, pe 30 noiembrie pentru a marca deschiderea Conferinței de la Paris. De asemenea, cele 22 de lucrări vor fi incluse într-o expoziție afișată pe gardul Institutului Francez din București începând cu data de 4 decembrie.
În cadrul evenimentului de pe 3 decembrie, vor fi decernate mai multe premii: premiul întâi – o bicicletă electronică, premiul al doilea un aparat foto digital, două premii trei constând fiecare în câte o tabletă și trei premii speciale constând fiecare într-un album despre Reședința Franței la București.
Despre Paris Climat 2015
Franța va găzdui și va prezida cea de-a 21-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 ( COP21 / CMP11) , cunoscută, de asemenea, sub numele de ” Paris Climat 2015″, care va avea loc între 30 noiembrie și 11 decembrie 2015.
„Franța este în prima linie în ceea ce privește acțiunea pentru climat. Vrea să fie în fruntea celei mai mari coaliții pentru a apăra viața. Nu este numai vorba de a conserva mediul nostru înconjurător, ci și de a menține marele echilibre ale planetei”, a declarat președintele Franței, domnul François Hollande.
Acesta este o reuniune crucială, deoarece trebuie să conducă la un nou acord internațional privind clima , aplicabil tuturor țărilor , cu scopul de a menține încălzirea globală sub două grade Celsius. Prin urmare, Franța va juca un rol de lider pe plan internațional, în ceea ce privește negocierile privind clima, pentru a armoniza opiniile și de a facilita căutarea unui consens al ONU , precum și în cadrul Uniunii Europene , care are un loc important în negocierile privind clima .
Cuvânt din partea organizatorilor
«Conferința Paris Climat 2015 va reprezenta cea mai mare conferință mondială organizată vreodată în Franța pe teme de mediu, cu o miză crucială deoarece vorbim despre planeta noastră pe care trebuie să o păstrăm locuibilă», domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România.
«Resimțim în fiecare zi efectele schimbărilor climatice, dar trebuie sa devenim conștienți, responsabili si solidari în fata problemelor care ne privesc pe toți, în egala măsură», doamna Medeea Marinescu, Ambasadoare Paris Climat 2015 pentru România.
«Grupul ENGIE salută această acţiune iniţiată de Ambasada Franţei în România în parteneriat cu Institutul Francez de sensibilizare a publicului larg asupra problematicii de mediu şi işi face cunoscut angajamentul de a dezvolta soluţii de eficienţă energetică care să contribuie la reducerea consumului de energie şi implicit la reducerea impactului asupra mediului înconjurător», domnul Eric Stab, Președinte – Director General al GDF SUEZ Energy România.