Un tort fără pic de făină, ușor și cu gust de ciocolată, însiropat și perfect pentru aniversările de toamnă-iarnă.
Blatul poate fi folosit și cu alte combinații de cremă și se prepară astfel:
6 ouă
6 linguri de zahăr
10 linguri nucă măcinată – este mai greu de apreciat cantitatea de nuci din care obținem exact 10 linguri, deci este mai bine să punem mai multe nuci, iar ce ne rămâne în plus poate fi folosit pentru ornarea tortului
3 linguri de pesmet
jumătate de plic de praf de copt
jumătate de sticluță de esență de rom
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, nuca măcinată și pesmetul, ulterior se adaugă praful de copt, albușurile bătute spumă tare și esența de rom. Se dă totul la cuptor la foc mic, într-o formă detașabila de tort unsă cu unt și presărată cu pesmet. După ce aluatul trece testul scobitorii, se stinge focul și se lasă încă puțin în cuptor. Se scoate blatul din formă și se taie în două pe lungime, apoi se însiropează.
Siropul: Se dau în clocot 200 ml apă cu 3 linguri de zahăr și cealaltă jumătate de sticluță de esență de rom.
Cât timp blatul este la cuptor, se prepară crema din:
100 grame de cacao (un pachet)
2 ouă
6 linguri de zahăr
200 ml de lapte
300 grame de unt (un pachet și jumătate)
Ouăle, zahărul, cacaoa și laptele se fierb la bain marie până când amestecul dă în clocot și se îngroașă puțin. Se stinge focul și se amestecă în cremă untul tăiat bucățele. Eventual se adaugă un praf de sare.
O parte din cremă se întinde peste prima felie de blat – baza tortului -, se așează deasupra a doua felie și apoi se unge tot tortul cu restul cremei și se presară deasupra nucă măcinată. Se lasă peste noapte la frigider – pentru cine rezistă!
Poftă bună!
Daniela Sîrbu