Criza migranţilor acum. Autorităţile turce au reţinut astăzi circa 1.300 de refugiaţi care intenţionau să se îndrepte pe mare spre Grecia. Operaţiunea este cea mai amplă de acest fel în ultimele luni şi vine la doar o zi după ce la Bruxelles a fost semnat acordul dintre Uniunea Europeană şi Ankara, menit să stăvilească valul de imigranţi. Va fi alocat un fond de trei miliarde de euro pentru cei circa 2,2 milioane de refugiaţi, majoritatea sirieni, aflaţi în prezent pe teritoriul Turciei. Pe de altă parte, mâine, la Bruxelles, se deschide reuniunea şefilor diplomaţiilor din Alianţa Nord-Atlantică concentrată asupra situaţiei de securitate, precum şi a perspectivelor de adaptare strategică a Alianţei la ameninţările şi factorii de risc în continuă evoluţie. Cerasela Rădulescu ne spune mai multe din Bruxelles.
Reporter: Miniştrii de externe ai NATO se vor întâlni în vremuri complicate din punct de vedere geo-politic, spune secretarul general, Jens Stoltenberg, subliniind că Alianţa se confruntă cu ameninţări fără precedent. Miniştrii NATO vor lua decizii importante cum ar fi vecinătatea sudică prin cooperarea dintre NATO şi Uniunea Europeană. Şefii diplomaţiilor europene, ai Alianţei Nord-Atlantice vor lucra pe mai multe sesiuni. Una dintre ele va fi consacrată vecinătăţii sudice a Alianţei, întărirea flancului sudic. Statele din această zonă doresc ca NATO să ia în calcul şi bazinul Mării Mediterane, unde este un aflux mare de imigranţi şi este nevoie de securitate. Este posibil ca NATO să reitereze sprijinul pentru Turcia, ca membru cu drepturi depline al Alianţei şi chiar se pune problema ajutorării acesteia cu echipamente militare, spun unele surse. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: Este imporant pentru că riscurile evaluate pot fi rezolvate doar printr-un efort coordonat internaţional şi printr-o colaborare între Uniunea Europeană şi NATO. Pe agendă se află şi cooperarea Alianţei cu Uniunea Europeană legată de componenta militară, urmând să fie prezentă la reuniune şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. O altă sesiune este dedicată consolidării flancului estic şi va fi o primă încercare de evaluare a riscurilor. Va exista un raport al statelor din zonă privind riscurile de securitate din bazinul Mării Negre şi al Mării Baltice.
Reporter: Totodată, va fi reafirmat sprijinul pentru Ucraina, a mai spus Jens Stoltenberg. El a precizat că vor decide şi care va fi viitorul relaţiilor cu Rusia. Miniştrii de externe ai NATO vor aborda şi problema unei invitaţii, în viitorul apropiat, pentru aderarea la NATO, făcută Republicii Muntenegru. Miniştrii de externe vor discuta şi situaţia din Afganistan şi este posibilă menţinerea misiunii Resolute Support în această ţară. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg s-a întâlnit astăzi cu premierul turc, Ahmet Davutoglu şi au vorbit despre doborârea avionului rus de către Turcia pe motivul încălcării spaţiului aerian turc. După întrevedere, premierul turc a spus că ţara sa nu îşi va cere scuze Rusiei. De altfel, relaţiile cu Turcia au fost abordate şi de europeni la summit-ul de ieri. Pe agenda acestora s-a aflat combaterea terorismului, energia, comerţul, dar şi problemele geo-politice.Evident că problema imigraţiei a fost motivul principal al reuniunii, recunoaşte preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. El a adăugat că securizarea graniţelor externe poate fi făcută numai de statele membre:
Donald Tusk: Aşteptăm progrese importante prin schimbarea regulilor pentru a opri afluxul de imigranţi care vin pe teritoriul Uniunii Europenedinspre Turcia. Acordul convenit la summit stabileşte clar un plan de restabilire a ordinii la frontiera noastră comună cu Turcia. Vom acorda cele trei miliarde de euro refugiaţilor sirieni din Turcia.
Reporter: În Declaraţia finală se precizează vă Turcia rămâne un partener strategic important pentru Europa, dar şi o ţară candidată la aderare, iar acest proces trebuie revigorat. În decembrie va avea loc o conferinţă interguvernamentală pentru deschiderea capitolului XVII din negocieri legat de politicile economice şi financiare şi va fi pregătită deschiderea unor capitole noi. Acest summit nu ne-a făcut să uităm, însă divergenţele care există în continuare cu Turcia privind drepturile omului sau libertatea presiei. Vom reveni la acestea, a atras atenţia preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Referitor la procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii Europene pentru cetăţenii turci, aşteptat de Ankara, autorităţile turce s-au angajat să îndeplinească tot ceea ce este prevăzut în foaia de parcurs şi a fost agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a acordului de readmisie.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie