Consiliul Miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei din Uniunea Europeană a început deja la Bruxelles şi a fost precedat de o mult mai discretă întâlnire a ambasadorilor de la reprezentanţele ţărilor din Uniune. Corespondentul Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, este în direct prin telefon, alături de noi. Bună ziua!
Reporter: Cerasela Rădulescu – Bună ziua!
Realizator: Cerasela, se cunoaşte agenda reuniunii de astăzi? Au fost făcute referiri exprese la suspendarea Spaţiului Schengen?
Reporter: Da, se cunoaşte agenda. Mai mult, aşa cum spuneai şi tu, pe 1 decembrie, ambasadorii statelor membre au avut şi ei pe agenda discuţiilor o propunere privind suspendarea spaţiului Schengen, în anumite condiţii, pentru doi ani. Discuţia pe acest subiect este însă una informală, astăzi, în rândul miniştrilor de interne, statelele membre urmând să-şi spună punctul lor de vedere legat de această propunere, dar ea nu va fi supusă la vot. Potrivit Codului Schengen, al liberei circulaţii, unele state membre, aşa cum ştim, pot reintroduce controalele la frontierele interne, dar în mod excepţional. Măsura nu poate depăşi însă un termen de şase luni, or, prin faptul că unele ţări au introdus deja controale, ele nu vor mai putea face acest lucru după luna martie, anul viitor. În discuţie nu este o suspendare a Schegen, ci o iniţiativă pentru a garanta că statele nu vor dori să iasă din spaţiul Schengen, după luna martie, dacă situaţia nu se va ameliora în Grecia, spun mai multe state.
Trebuie spus că Grecia, ţară prin care pătrunde un mare număr de imigranţi, este de fapt ţinta criticilor acestor state, unele din nordul Europei, care-i reproşează că nu administrează afluxul mare de imigranţi. Această ţară, aşa cum ştim, este la frontiera externă, dar şi membră a Schengen. Potrivit, însă, unui articol din Codul Schengen, există posibilitatea ca aceste controale să fie prelungite până la doi ani, iar activarea lui poate fi făcută doar în urma unor proceduri de durată. Ce înseamnă aceasta? În momentul în care un stat membru doreşte reintroducerea controalelor la frontierele interne pe motive excepţionale, el trebuie să ceară aprobarea Comisiei Europene. Ce spune în acest moment Executivul comunitar: potrivit unor surse pe care le-am consultat, Comisia doreşte ca solicitatea unui stat membru să fie făcută din timp, astfel încât, daca se întâmplă ca mai multe state să ceară acest lucru, să fie evitată o aşa-numită ‘procedură în cascadă’ – să-i spunem, ceea ce ar însemna, practic, un blocaj al liberei circulaţii.
Trebuie spus că Grecia este de fapt ţara care a declanşat această dezbatere în interiorul statelor membre; aşa spun mai multe surse aici, la Bruxelles. Sunt şi voci – aş adăuga, şi cu asta aş vrea să închei, dacă nu mă mai întrebi tu, Alexandra, nimic – sunt şi voci – şi a fost de remarcat declaraţia coordonatorului Uniunii Europene împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, acum, la reuniune – care s-au opus total suspendării Schengen, insistând însă că soluţia este înăsprirea controalelor la frontierele externe. Alexandra!?
Realizator: Mulţumesc foarte mult! A fost în direct corespondentul Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.