MAGYAR NEMZET: Manifestaţiile continuă la Târgu Secuiesc

Sâmbătă a fost a patra seară când locuitorii din Târgu Secuiesc au participat la manifestaţie solicitând dreptate pentru István Beke, aflat în arest pentru suspiciunea de tentativă de atentat. În centrul oraşului cu o populaţie de 18 mii de locuitori s-au strâns o mie de persoane, conform agenţiei de presă Mediafax, respectiv două mii, conform portalului Maszol.ro, şi au pornit în coloană pe străzile oraşului, scandând lozinci în semn de solidaritate cu tânărul arestat. Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care s-a alăturat manifestanţilor, a declarat agenţiei de presă Mediafax că a venit la Târgu Secuiesc pentru a-şi exprima solidaritatea.

„Orice persoană are dreptul la prezumţia de nevinovăţie”

„În România doar statul a comis acte de terorism” – a afirmat Balázs Izsák, adăugând că masacrele sângeroase încă neelucidate din 1989, invaziile multiple ale minerilor din Valea Jiului în Bucureşti şi martie-negru din 1990 de la Târgu Mureş au fost organizate şi coordonate toate de autorităţile statului. Tibor Bokor, primarul din Târgu Secuiesc, a apreciat, sâmbătă după-amiază, într-o notă postată pe reţeaua de socializare, că protestul oamenilor este îndreptăţit. Primarul a menţionat că şi el este indignat de modul în care mass-media bucureşteană manipulează, în aşa fel încât etichetează întreaga comunitate. „Într-un stat de drept, orice persoană are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, astfel şi István Beke” – a precizat primarul.

Întrebări fără răspuns

Referitor la această chestiune, şi Árpád Antal, primarul din Sfântu Gheorghe, şi Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, şi-au exprimat opiniile de asemenea pe reţeaua de socializare. Într-o notă semnată în comun, cei doi au semnalat că au apărut tot mai multe întrebări fără răspuns cu privire la acuzaţiile de terorism de la Târgu Secuiesc şi în jurul pretinsei înlocuiri a steagului românesc cu cel secuiesc. „Oamenii aşteaptă din partea autorităţilor să prezinte dovezi concrete: să arate fotografii referitoare la faptul că steagul românesc a fost într-adevăr îndepărtat de lângă monumentul soldatului necunoscut şi înlocuit cu steagul secuiesc, respectiv dovezi concrete cu privire la faptul că în Târgu Secuiesc cineva chiar a pregătit o acţiune teroristă. În cazul în care nu vor face acest lucru, neîncrederea dintre maghiarii din Transilvania şi statul român va creşte în continuare, iar relaţiile româno-maghiare vor continua să se înrăutăţească, ceea ce nu poate fi nici în interesul comunităţii române, nici al celei maghiare, dar nici al statului român” – au precizat cei doi.

Acuzaţii de terorism

Toţi cei trei politicieni au obţinut funcţiile pe care le deţin în prezent sub culorile UDMR. La recensământul din 2011, 91% din populaţia oraşului Târgu Secuiesc s-au declarat a fi maghiari. Curtea de Apel Bucureşti l-a plasat pe István Beke, preşedintele filialei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate, în arest preventiv, fiind suspectat de procuratură de pregătirea unui atentat. DIICOT a susţinut că bărbatul din Târgu Secuiesc intenţiona să detoneze o bombă artizanală la manifestarea organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României. În cadrul percheziţiilor făcute la domiciliul persoanei în vârstă de 40 de ani, autorităţile au găsit doar petarde.

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 6 decembrie 2015
Traducerea: Ladislau Endrefy