După cum se ştie, în aceste zile, evreii din lumea întreagă sărbătoresc Hanuka, Sărbătoarea Luminilor. Gogoşile umplute cu dulceaţă – Sufganiot – sunt unele dintre bunătăţile tradiţionale care se mănâncă cu ocazia acestei sărbători. Ce vedeţi mai jos este mai curând o adaptare, pentru că nu am avut curajul să fierb gogoşile în ulei. Dar există şi varianta gogoşilor la cuptor, am aflat de la o sursă demnă de încredere de la faţa locului:) Aşa că am adaptat puţin reţeta:
1/2 pachet de praf de copt
3/4 cană de lapte
50 grame de unt topit
1 ou
1 lingură de ulei
1 cană de zahăr
1 linguriţă de sare
1 pacheţel de zahăr pudră
gem pentru umplut gogoşile
Făina se cerne prin sită, se amestecă cu praful de copt, sarea şi zahărul. Uleiul, oul şi laptele se amestecă separat şi apoi se toarnă peste ingredientele uscate. La final se adaugă şi untul topit şi se amestecă totul până obţinem un aluat omogen. Turnăm grămăjoare mici într-o tavă acoperită cu foaie de copt şi dăm la cuptor. După aproximativ 5 minute, scoatem tava puţin afară şi „săpăm” nişte găuri în mijlocul gogoselelor cu ajutorul unui degetar, pentru a le putea umple mai târziu cu gem. Asta pentru că nu am găsit altă variantă de umplere…
Când s-au copt gogoşile, le scoatem la răcit, le tăvălim prin zahăr pudră şi le umplem cu gem.
Hag Hanuka Sameach!
Poftă bună!
Daniela Sîrbu