Luni, 14 decembrie a.c, la ora 18.30h, Institutul Italian de Cultură din București prezintă vernisajul primei expoziții a artistei Branislava Stojanovic în România! Cu un concept de forță focalizat asupra avatarurilor comunicării, expoziția este în egală măsură un dialog – experiment între elementele majore care compun arta contemporană astăzi: pictură, instalație și obiect, într-o interpretare fluidă revelatorie pentru parcursul artistic al Branei Stojanovic.
Născută în Serbia, cu studii la Accademia di Belle Arti di Roma și cu patru ani petrecuți în Africa, Brana o optat, într-un mod original și atipic, pentru experienţe şi spaţii formative care nu întotdeauna coincid cu centrele de greutate ale mainstream-ului artistic contemporan. Belgrad, Roma, Maputo, şi de aproape doi ani, Bucureşti, sunt oraşele pe care a ales să le exploreze în ultimul deceniu, lăsându-se astfel modelată şi traversată direct de suflul şi viaţa lor artistică.
La un zoom al lucrărilor care compun această expoziţie, figura umană cu contururi ferme, dar anonimă – adevăratul suport de lucru și punctul de zero de pornire al expoziției! – se lasă locuită de sunete, voci și ecouri, dispuse într-o reţea labirintică de tensiuni. În spaţializarea tematică se vede şi mai pregnant formaţia de scenograf a artistei: de aici, conceperea expoziţiei ca un spaţiu fluid, în care lucrările dialoghează, curg, evoluează chiar volumetric.
Figura minimalistă care serveşte ca suport metaforei despre comunicare şi ecou nu rămâne mult timp fără chip: în compoziţiile ample pe pânză, care dau, alături de instalaţii, o puternică notă de contrapunct expoziției, chipul pe care îl vedem cel mai des, este, deloc întâmplător, Africa! Nu este vorba doar despre chipuri africane, ci despre o serie de elemente de culoare, tehnică, materiale, compoziţie, care conduc înspre marca vizuală definitorie a Branei Stojanovic.
În zona de experiment se înscrie alăturarea de pictură, instalaţie, obiect şi mozaic, pe fundalul unor ecouri – surpriză din spaţiul african. „În clipa în care ai prins ritmul Africii – scria Karen Blixen – îţi dai seama că e acelaşi în toată muzica ei”: un ritm similar, cu o naturală absorbţie şi filtrare a surselor şi a materialelor, coagulează viziunea artistică a Branei Stojanovic, categoric prezentă cu aceste elemente şi în prima ei expoziţie la Bucureşti.
Născută în 1983 la Kragujevac, în Serbia, Branislava Stojanovic a studiat design-ul şi arhitectura de interior la Belgrad şi a obţinut licenţa în artă şi scenografie la Accademia di Belle Arti din Roma în 2007. Cu multiple interese în spaţiul de confluenţă al artei contemporane cu teatrul, cinematografia şi dansul – a semnat mai multe scenografii virtuale pentru spectacole de teatru -, Brana şi-a expus lucrările în expoziţii personale la Roma (Galleria l’Epireo), Milano, Palermo sau Torino. Parcursul său artistic a fost decisiv influenţat de experienţa africană: a petrecut 4 ani la Maputo, în Mozambic, unde lucrările sale au fost prezentate în 4 expoziţii personale şi numeroase colective. În 2013, a participat la expoziţia colectivă Imaginea femeii în arta africană, la Galeria Âmes d’Afrique, Strasbourg. Continuă o comunicare vie cu ţara sa de origine, Serbia, unde, în 2012, a organizat expoziţia personală Dal mondo a casa mia.
Curator: Irina Ungureanu