Moneda euro este folosită zilnic de peste 330 de milioane de europeni, fiind moneda oficială în 19 din cele 28 de state membre ale UE. În urmă cu 20 de ani, la reuniunea Consiliului European de la Madrid din luna decembrie 1995, şefii statelor europene au stabilit denumirea noii monede, euro.
Faptul că deciziile luate în acea perioadă nu au fost bazate numai pe considerente economice, ci au avut de multe ori în special motivaţii politice s-a dovedit a fi principala slăbiciune a noii monede, slăbiciune scoasă în evidenţă mai ales de efectele recentei crize financiare globale – spune analistul economic Aurelian Dochia: „Sunt anumite decizii politice care sunt foarte greu de luat, mai ales în condiţiile în care alegerile din ultimii 2 ani din diverse ţări europene arată că tot mai mulţi cetăţeni refuză să meargă mai departe către o integrare europeană mai puternică şi către cedarea suveranităţii. Vedem ce se întâmplă şi cu Marea Britanie, vedem cum au decurs alegerile în Franţa acum de curând, toate astea sunt semnale care arată că mulţi cetăţeni europeni încep să aibă îndoieli în legătură cu proiectul european”.
În prezent, euro este moneda oficială în 19 dintre cele 28 de state ale UE, fiind a doua cea mai răspândită valută de rezervă din lume, după dolarul american.
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie)