Importanţa pe care Bucureştiul o acordă comunităţilor româneşti din Republica Moldova şi Ucraina este relevată de faptul că aproximativ un sfert din bugetul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretudindeni este dedicat acestora, a declarat ministrul delegat Dan Stoenescu. El a participat la cea de-a treia ediţie a întâlnirilor „Românii de pretutindeni”, organizată la sediul Ministerului Român de Externe.
Reporter: În Ucraina au mai rămas puţin peste 60 de şcoli, a declarat astăzi Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretudindeni.
Dan Stoenescu: Ucraina este o problemă foarte sensibilă pentru că, din peste 140 de şcoli, care existau la căderea Uniunii Societice, la ora actuală puţin peste 60% au rămas şi pe noi ne precupă acest lucru.
Reporter: Prorectorul SNSPA, Liliana Popescu a explicat că programul de burse pentru românii din comunităţile tradiţionale este foarte transparent şi uşor de accesat. Uneori, este o problemă tocmai uşurinţa cu care se obţin bursele.
Liliana Popescu: De multe ori, studenţii ocupă locurile şi după aceea nu le mai folosesc. Nu sunt penalizaţi cei care nu îşi fac treaba, pe când cei care îşi fac treaba şi chiar excelează nu au acces la burse de merit.
Reporter: A face studii în România este o şansă pentru mulţi tineri basarabeni, dar potrivit unor analize, impactul lor în societatea moldovenească nu este foarte mare, a spus Ileana Racheru, cercetător la Institutul Diplomatic Român.
Ileana Racheru: Uniunea Europeană exercită o puternică atractivitate economică, dar practic face ca mama cu tata să plece în Occident şi copiii să rămână cu bunicii în Republica Moldova.
Reporter: În schimb, 10% din parlamentarii moldoveni au studii în România, iar cei mai mulţi tineri cu masterate şi doctorate îşi găsesc slujbe în instituţiile centrale de la Chişinău.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie