Duminica aceasta, pe 20 decembrie, peste 36 de milioane de cetățeni spanioli sunt convocați la urne, cu ocazia organizării alegerilor parlamentare.
Votul începe la ora 9 și se încheie la ora 20.00
Agenda viitorului Parlament nu va fi deloc una ușoară, printre provocări figurând: independența Cataloniei, șomajul și flagelul corupției, reforma puterii judiciare, un nou sistem educativ care are nevoie de un pact între forțele politice.
Conform tradiției din ultimii ani, a existat o alternanță la guvernare între cele două mari partide ale scenei politice spaniole – PP și PSOE -, însă, de această dată, chiar premierul spaniol – prezent la ultimul summit european de anul acesta de la Bruxelles – i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel că este posibil ca Podemos să-i surclaseze pe clasicii socialiști, care nu sunt deloc obișnuiți să înfrunte un competitor puternic de stânga.
Emergența celor două noi partide – Ciudadanos și Podemos – care se pare că vor beneficia de un important sprijin în rândul populației, configurează un scenariu în care va fi nevoie de realizarea de pacte.
În acest sens, sondajele arată că popularii și socialiștii vor ocupa 62% dintre fotoliile parlamentului, pe când în legislatura care tocmai se încheie, aceștia au beneficiat de 84,2%.
Tot conform sondajelor, victoria ar urma să fie de partea actualului premier, Mariano Rajoy, însă, spre deosebire de alegerile anterioare, din noiembrie 2011, majoritatea absolută pe care a obținut-o atunci în fața PSOE, va fi departe. Prin urmare, pentru a-și revalida prezența în fruntea Guvernului, Rajoy va avea nevoie de sprijin politic, însă Albert Rivera, președintele liberalului partid Ciudadanos, a declarat pe parcursul întregii campanii, că nu-l va susține pe actualul prim-ministru și a îndemnat noua generație de votanți să meargă la urne pentru a „termina cu bipartidismul decadent”.
La rândul său, Rajoy a afirmat că un pact între forțele de sânga și câteva partide naționaliste, unite împotriva Partidului Popular, „ar duce Spania la ruină”.
În concluzie, analiștii spun că scenariul politic este unul inedit și incert pentru Spania.
Parlamentul Spaniei (Cortes Genrales) este bicameral, fiind format din Senat și Congresul Deputaților. Spaniolii vor alege astfel 350 de deputați și 208 senatori, iar partidele care vor concura în cadrul acestor algeri generale sunt în număr de opt, cele mai importante fiind: Partidul Popular (PP, conservator) al premierului Mariano Rajoy, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE, stânga), Ciudadanos (Cetățeni, liberal) și Podemos (Putem, stânga radicală). Acestea sunt cotate cu posibilități de a obține fiecare o reprezentare de 20%.
De la aprobarea Constituției, în 1978, și până astăzi, în Spania au fost organizate 10 alegeri generale: în 1979, 1982, 1986, 1989, 1993, 1996, 200, 2004, 2008 și 2011.
Articol de Veronica Popa