Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise este corectă, declară la RFI senatorul PNL, Puiu Haşotti, care recunoaşte că mai fumează câte o ţigară la ocazii deosebite.
RADIO FRANCE INTERNATIONALE (Franţa), 22 decembrie 2015 – Un grup de 33 de senatori a depus luni o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Puiu Haşotti critică demersul şi e de părere că România trebuie să se alinieze normelor internaţionale: „Vă vorbeşte un fost fumător, care la ocazii deosebite mai fumează câte o ţigară. Această lege votată de Parlament are o acoperire juridică corectă. Din Japonia, Singapore, Statele Unite, Canada, atenţie, ţările din Uniunea Europeană, cam toate, în Grecia mai sunt unele probleme, dar Turcia… ştiţi că românii au o vorbă, fumează ca un turc, în Turcia există o astfel de prevedere. Ei, nu se poate, trebuie să ne aliniem şi noi la această regulă europeană”.
Senatorul PNL crede că legea ce interzice fumatul în spaţiile publice închise e corectă: „Cred că legea este corectă. Ceea ce invocă o serie de colegi de-ai mei nu este câtuşi de puţin conform cu realitatea. Nimeni nu poate împiedica pe nimeni să fumeze în propria locuinţă, pentru că nu poţi intra în locuinţa cuiva decât cu mandat (…). În propria locuinţă eşti stăpân şi faci aproape tot ce vrei, nu chiar tot ce vrei, pentru că nu poţi să baţi clopote la ora două noaptea. Dar nu cred că se poate interpreta textul legii în sensul că nu poţi fuma în propria locuinţă, asta este absurd şi este un pretext”.
„Mie, personal, mi se pare că este clar formulată (…), este clară şi corectă”, subliniază parlamentarul liberal.
Senatorul PNL, Corneliu Dobriţoiu, a semnat şi el contestaţia depusă la Curtea Constituţională. Puiu Haşotti nu vede o problemă în acest lucru: „Nu este o lege politică aceasta cu interzicerea fumatului în spaţii publice, prin urmare este firesc să se strângă un mănunchi de senatori de la toate partidele politice. Nu cred că este o problemă că un anumit senator liberal, în speţă domnul general, domnul senator Dobriţoiu, fumător pasionat, din câte-l ştiu, a semnat această solicitare Curţii Constituţionale, nu este un delict acesta. Când sunt legi politice şi atunci parlamentarii se manifestă politic prin vot şi prin declaraţii altfel decât cum a hotărât partidul, atunci este grav”.
Cei 33 de senatori care au semnat contestaţia depusă la CCR susţin că raţiunea sesizării Curţii „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia ”spaţiului public închis”, interzicerea fumatului în spaţiile private devenite prin efectul legii spaţii publice închise, a excepţiilor de la interdicţia de a fuma (celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă şi zonele de tranzit din aeroporturi, în care sunt amenajate camere speciale -n.r.) şi a interzicerii vânzării la bucată a trabucurilor (ţigări de foi)”, potrivit documentului înaintat CCR.
Articol de Cosmin Ruscior