Lideri și cetățeni obișnuiți din Spania și-au văzut viețile marcate în 2015 de mai multe teme politice și economice. De departe, cele mai importante au fost: inițierea procesului de independență a Cataloniei, alegerile parlamentare, corupția, șomajul și reformele, amenințarea teroristă.
La 9 noiembrie 2015, Parlamentul catalan aproba declarația prin care se iniția procesul de independență – sau de „deconexiune” așa cum a fost el numit de liderii politici ai Cataloniei, una dintre cele mai bogate regiuni -, de restul Spaniei. Desigur, declarația a fost atacată de Guvernul central de la Madrid, iar Tribunalul Constituțional care a declarat-o neconstituțională, ceea ce în fapt, înseamnă că cei care o vor încerca punerea ei în aplicare, vor fi acuzați de nesupunere în fața legii și vor fi urmăriți penal.
La 20 decembrie 2015, spaniolii au mers la urne pentru a alege un nou Parlament. Ceea ce a marcat scrutinul a fost ascensiunea a două noi partide – Podemos (extrema stângă) și Ciudadanos (liberal) – care au condus la eliminarea „bipartidismului decadent”. Deși, așa cum preconizau sondajele, victoria a fost de partea Partidului Popular al actualului premier, Mariano Rajoy, majoritatea pe care popularii o dobândiseră la lagerile din 2011, a rămas departe în urmă, în prezent, câștigătorul vazându-se obligat să încheie pacte, altădată de neluat în calcul, pentru a putea guverna.
Tot 2015, este anul în care a fost demarată cercetarea în peste 150 de cazuri de coruție la vârful politicii spaniole, implicând aproximativ 2.000 de persoane cu funcții înalte. Răsunător a fost în acest sens și cazul în care una dintre fiicele Regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, a fost acuzată alături de soțul ei de spălare de bani și deturnare de fonduri.
În ceea ce privește șomajul, au fost întreprinse numeroase reforme ale pieței muncii care au condus la o diminuare a acestui fenomen ce a afectat profund societatea spaniolă, însă, conform Institutului Național de Statistică (EPA), în Spania încă mai există aproximativ 3,7 milioane de șomeri care nu primesc niciun fel de ajutor social și 2,1 milioane de persoane care se află de peste 2 ani în șomaj.
Amenințarea teroristă reprezentată de ISIS a determinat și autoritățile de la Madrid să ia măsuri suplimentare de securitate. Astfel, în urma atentatelor comise în noiembrie la Paris, nivelul de amenințare a fost ridicat la treapta 4 din 5 posibile.
Veronica Popa, RADOR