Cu vechile realităţi geopolitice revenind peste Eurasia şi cu preţurile materiilor prime blocate într-o criză, 2016 se anunţă a fi un an tulbure pentru o mare parte a lumii. Un loc logic pentru început este ţara care face legătura între Europa şi Asia: Turcia. Acesta este anul în care Turcia, nervoasă, dar mai coerentă politic decât a fost anul trecut, va face probabil o mişcare militară în nordul Siriei, în timp ce va încerca să lase o amprentă mai apăsată în nordul Irakului. Turcia nu numai că se va confrunta cu Statul Islamic, dar va menţine, de asemenea, extinderea kurdă sub control, deoarece ridică miza în confruntările sale cu vechii săi rivali, Rusia şi Iranul. Ultimul lucru pe care Rusia îl doreşte este o confruntare cu Turcia, paznicul la Marea Neagră şi Marea Mediterană, dar confruntarea este ceva ce nu poate evita. Rusia riscă în acest an o extindere a misiunilor dincolo de scopul iniţial, deoarece sporeşte implicarea sa pe câmpul de luptă sirian. Dar Statul Islamic va fi doar o parte a atenţiei Moscovei în Siria; Rusia va încerca să atragă Statele Unite spre un compromis care ar încetini o influenţă vestică în spaţiul ex-sovietic al Rusiei. Statele Unite vor fi dispuse să negocieze cu privire la aspectele tactice, dar vor refuza Moscovei influenţa pe care o urmăreşte prin legarea cooperării în combaterea terorismului de o discuţie strategică mai amplă. Administraţia SUA va dori, în schimb, să îşi consolideze aliaţii europeni de pe linia frontului cu Rusia.
Indiferent de motivele secundare ale participanţilor, o campanie militară intensificată împotriva Statului Islamic cu siguranţă va deteriora gruparea de bază a militanţilor. Cu toate acestea, aşa-numitul califat nu va fi eradicat în acest an. O lipsă de forţe terestre de încredere va pune piedici campaniei împotriva Statului Islamic. Şi cu cât capacităţile convenţionale ale Statului Islamic slăbesc, cu atât mai activ vor încerca grupul şi filialele sale să comită atacuri teroriste în afara Orientului Mijlociu, pentru a-şi menţine relevanţa. Acest lucru, în schimb, va stimula concurenţa în peisajul jihadist, în timp ce facţiunile al-Qaeda din Peninsula Arabă, Magreb, Africa de Vest şi Asia de Sud încearcă să ţină pasul. Ameninţarea jihadistă va alimenta islamofobia în Occident şi va cataliza fragmentarea Europei. Controalele la frontieră şi solicitările pentru păstrarea identităţii naţionale vor dilua principiul UE de a permite libera circulaţie a persoanelor. Frontierele închise vor crea un blocaj de migranţi în Balcanii de Vest, o regiune deja plină de tensiuni etnice şi religioase.
Dar povestea principală din Europa pentru 2016 se va concentra pe Franţa şi Germania, cei doi piloni ai Uniunii Europene. Ambele se vor pregăti pentru alegerile din 2017 şi ambele înclină într-o direcţie mai naţionalistă şi eurosceptică. De-a lungul timpului, Germania va deveni mai directă şi mult mai puţin dispusă la compromisuri în materie de integrare europeană.
Continuarea relaxării cantitative şi încă un an cu preţuri mici la petrol vor avea un efect paliativ asupra fricţiunilor mai profunde din Europa, în timp ce pieţele globale de mărfuri continuă să sufere. Adaosul de petrol iranian pe piaţă în prima jumătate a anului va compensa o scădere a producţiei în SUA. Orice modificare a producţiei de petrol a Arabiei Saudite va veni mai târziu în cursul anului, după ce Riyadhul va fi evaluat impactul preţurilor de pe urma revenirii pe piaţă a Iranului, precum şi efectul asupra producătorilor petrolului din şisturi din SUA. Orice încercare a Riyadhului de a coordona o scădere a producţiei împreună cu Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite va veni numai după această evaluare. Indiferent de impactul Iranului, Arabia Saudita va fi în continuare pregătită să-şi asume mai multe datorii şi să reducă rezervele, pentru a face faţă preţurilor mici la petrol.
Nici China nu va aduce o uşurare pentru preţurile materiilor prime. Creşterea consumului va slăbi, în timp ce Beijingul se străduieşte să pună în aplicare reforme, pe fondul creşterii dezacordurilor din rândurile elitei de partid. Chiar dacă Beijingul se confruntă cu ameninţarea unei fracţiuni în partid, va avea în continuare suficientă creştere economică pentru a oferi stimulente statelor din Asia de Sud-Est, pentru a contrabalansa o prezenţă mai puternică de securitate a SUA în regiune. Preţurile materiilor prime mici şi majorarea ratelor dobânzilor în SUA, care afectează valutele, vor aduce, de asemenea, un an dificil pentru o mare parte din America Latină. Ameninţarea cu punerea sub acuzare va atârna asupra preşedintelui brazilian Dilma Rousseff şi vor înăspri mai mult climatul investiţional în Brazilia, pe termen scurt. Argentina ar putea avea un preşedinte nou, reformator, dar lupta sa cu inflaţia ridicată şi cu deficitul de valută înseamnă că orice demersuri pentru a soluţiona datoria şi a ridica măsurile protecţioniste vor fi limitate. În Venezuela, sfârşitul ‘chavismului’ se apropie. Partidul Socialist Unit din Venezuela va suferi un clivaj, în cele din urmă, sub presiunea politică şi economică crescândă, şi ţara riscă o incapacitate de plată din cauza datoriei externe, în acest an.
Evenimentele definitorii pentru 2016 vor provoca temeri în întreaga lume, ducând la ceea ce va fi probabil un an 2017 şi mai tumultuos, deoarece o serie de conflicte în derulare reţin mai mult atenţia. Esenţial este să se aibă în vedere că toate aceste tendinţe sunt interconectate. Impasul SUA-Rusia, ascensiunea naţionalismului în Europa, reafirmarea Turciei şi alte curente geopolitice se vor lega şi condiţiona între ele. Ne vom fixa atenţia pe imaginea de ansamblu în 2016, pentru că una mult mai complexă se va dezvolta în 2017.
https://www.stratfor.com
STRATFOR (SUA), 28 decembrie 2015