Guta este o formă dureroasă de artrită care, în trecut, era considerată boala oamenilor bogați, care consumau foarte multă carne de vânat (bogată în purine). În prezent, guta afectează multă lume, mai ales bărbații, și este asociată cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar. În ce constă dieta bolnavului de gută și de ce apare boala explica doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
Livia Nena: Se formează din cauza cristalelor de urați care, practic, se fixează la încheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violentă a degetului mare și înroșirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar și o dovadă clinică că există problema de gută la persoana respectivă. Se întâmplă ca, în această problemă, proteinele să nu mai fie metabolizate cum trebuie. Deci este un dereglaj în metabolismul protidic. Proteinele nu mai sunt descompuse total și atunci acidul uric care rezultă nu mai este eliminat total din organism și se depune sub formă de cristale de urați. Aceste cristale de urați se pot depune la încheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezintă și o artrită, adică o inflamare a articulațiilor mici și se manifestă printr-o blocare a mobilității degetelor, însoțită și de un edem al degetelor. Aceasta a fost o simplă prezentare a gutei, dar concluzia este că în dieta persoanei cu gută nu se mai poate vorbi de proteine, decât de o cantitate extrem, extrem de mică, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdicției în cazul gutei și atunci dieta va avea la bază celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.
Reporter: Ce alimente nu sunt recomandate bolnavilor de gută?
Livia Nena: În primul rând, nu se adaugă deloc sare la alimente. Deci sarea este contraidicată. Sunt interzise alimentele care reprezintă organe (rinichi, ficat, creier), peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vițel, carnea grasă, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau pește, untura, gălbenușul de ou, smântâna, frișca, untura, produsele lactate obținute din lapte foarte gras. Sunt și legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole albă, mazărea. De asemenea, interzise sunt și smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, pâinea albă, pânea neagră și oțetul.
Reporter: Băuturile alcoolice sunt interzise. De ce?
Livia Nena: Într-adevăr, băuturile alcoolice sunt interzise și asta pentru că dereglează metabolismul hepatic.
Reporter: Care sunt alimentele permise bolnavului de gută?
Livia Nena: Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.
Reporter: Sub ce formă pot fi consumate ouăle?
Livia Nena: Ouă fierte. Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.
Reporter: Ciocolata este permisă?
Livia Nena: Este strict interzisă ciocolata, pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric.
În concluzie, dieta bolnavului de gută este hipoproteică, normoglucidică și normolipidică.
Reporter: Pe ce perioadă se urmează regimul?
Livia Nena: Este o dietă pe toată viața, pentru că este o problemă pe toată viața, nu se poate vindeca.
Interviu realizat de Emilia Radu
Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate