„Două noi maladii ameninţă mapamondul: meliodoza, sau boala lui Whitmore, care poate afecta atât oamenii, cât şi animalele, şi zika, o maladie adusă de un ţânţar şi care a provocat o adevărată epidemie în Brazilia”. Acest semnal de alarmă este tras de săptămânalul britanic de ştiinţă „Nature”. Iar o altă revistă britanică de ştiinţă, de această dată din domeniul medicinei, „The Lancet”, estimează că „zika reprezintă un pericol pentru sănătatea întregii lumi” şi spune că „a sosit momentul să se accelereze eforturile de prevenire şi depistare a maladiei”.
Dar aceste două maladii nu fac decât să se adauge multiplelor probleme apărute pe mapamond, probleme pe care, dacă nu le poate soluţiona, presa internaţională cel puţin le semnalează, încercând totodată să le explice.
„Extremismul iresponsabil al Arabiei Saudite” este titlul unui articol scris de însuşi ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, apărut în cotidianul american „The New York Times”. După cum era de altfel şi de aşteptat, ministrul iranian acuză Arabia Saudită că „sponsorizează cu asiduitate extremismul violent” şi că „urmăreşte să prejudicieze acordul nuclear, alimentând sau chiar agravând tensiunile din regiune”. Zarif mai spune că Arabia Saudită „are de ales între a mai sprijini extremismul şi a juca un rol constructiv în susţinerea stabilităţii regionale”. Parcă ţinând cont de aceste consideraţii, „parlamentarii britanici au hotărât să monitorizeze exportul de armament destinat Arabiei Saudite”, după cum relatează ziarul britanic „The Independent”. Şi totuşi, unele semnale optimiste ar exista, întrucât, de exemplu, un articol din ziarul israelian „Ha’aretz” estimează că „Iranul încearcă să limiteze tensiunile diplomatice provocate de atacul de săptămâna trecută asupra ambasadei saudite din Teheran, întrucât se teme că protestele mulţimii şi situaţia creată ar putea prejudicia tentativele de a pune capăt izolării cu care ţara se confruntă de atâţia ani”.
În Europa însă, problemele sunt altele, iar, „luni, Papa Francisc le-a cerut diplomaţilor să îi primească pe imigranţi cu generozitate, recunoscând însă că integrarea lor va fi dificilă pe fondul terorismului islamist”, relatează cotidianul italian „La Stampa”. Apelurile Papei nu au însă şanse să se facă auzite şi în Germania, întrucât, potrivit tabloidului „Bild”, „la sfârşitul săptămânii trecute, în trenuri şi în gări, au continuat să se semnaleze abuzuri sexuale comise de imigranţi”. Şi nici în Franţa, unde ziarul „Le Monde” relatează despre „un incident antisemit semnalat la Marsilia, unde un profesor evreu a fost victima unui atac cu macete lansat de un tânăr turc, care ulterior a strigat că acţionează în numele lui Allah”. Publicaţia portugheză „Diário de Notícias” ne îndeamnă însă la înţelepciune: „Nu prin mai multă violenţă vom putea supravieţui convulsiilor prin care trece Europa. Acest război care a intrat pe uşa noastră va putea fi câştigat doar prin civilizaţie, principii şi dreptate. Radicalizarea poziţiilor, indiferent împotriva cui, este cea mai mare greşeală pe care o putem face”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR