Peste 800 de personalitati din mediile academic, cultural, public si privat, studenti si absolventi romani, membri si prieteni LSRS din peste 50 de tari s-au reunit pe 7 ianuarie 2016, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaste si recunoaste excelenta academica romaneasca din toate colturile lumii. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a sarbatorit totodata 7 ani de activitate.
Discursuri. Gala LSRS 2016 a fost gazduita de Irina Pacurariu, una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate prezentatoare ale Televiziunii Romane, ce a moderat fara cusur desfasurarea Galei. Seara a debutat cu imnul national al Romaniei in interpretarea lui Silviu Mihaila, ce se afla printre cei mai promitatori tineri tenori romani la ora actuala.
Din partea Administratiei Prezidentiale, Domnul Laurentiu Stefan, Consilier Prezidential pentru Politica Interna a declarat: “Impartasesc optimismul Ligii si imi doresc sa adresez un mesaj de incurajare. Activitatea Ligii este un semn de excelenta si as dori sa aduc un elogiu Ligii Studentilor Romani din Strainatate, organizatie a carei carte de vizita atesta o activitate publica extrem de consistenta. Excelenta trebuie recunoscuta de catre intreaga societate, iar Gala se inscrie in acest efort relativ atipic societatii romanesti. Doar astfel vom putea construi, impreuna, o Romanie meritocratica.”
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a apreciat, de asemenea, eforturile Ligii: “Sunteti ambasadori ai Romaniei cu care ne mandrim. Sunteti prezenti la universitati de renume mondial ceea ce pentru noi este un motiv in plus sa va incurajam sa reveniti in tara si sa construim impreuna o Romaniei bazata pe meritocratie, atractiva pentru dumneavoastra. Nu va astept, ci va invit sa facem acest lucru si sa creem un mecanism liber prin care dumneavoastra sa circulati, sa aveti sansa sa invatati si sa aplicati cele mai avansate cunostinte.”
Daniel Ionita, Secretar de Stat din Ministerul Afacerilor Externe, a declarat: „Sunt onorat si profund emotionat sa iau parte la cea de a 7a editie a Galei Studentilor Romani din Strainatate. Sunteti un exemplu de profesionalism si de excelenta academica ceea ce ne face sa credem ca Romania si politica sa externa vor avea un viitor mai bun. Proiectele voastre de promovare a imaginii Romaniei va fac cinste si va onoreaza. Aratam astfel o Romanie cu lideri valorosi si implicati.”
Presedintele LSRS, Alina Roxana Bota, a evidentiat importanta Galei si a comunitatii LSRS, prezentand succinct rezultatele din 2015: “Avem placerea ca in aceasta seara, si nu numai, sa va prezentam rezultatele exceptionale ale tinerilor romani din diaspora, finalisti, laureati, voluntari si membri LSRS. Proiectul Ligii, nascut in 2009, a crescut exponential in cei 7 ani de activitate, ceea ce ne face sa credem cu tarie ca aceasta comunitate poate pune umarul activ la crearea mecanismului de schimbare de care tara are nevoie. In tot acest timp, Liga a ramas si va ramane independenta, echidistanta si apolitica”.
De asemenea, Sebastian Burduja, membru fondator si Presedinte de Onoare al LSRS, proaspat revenit definitiv in Romania, a afirmat: “Daca m-ati fi intrebat acum 7 ani, atat pe mine cat si pe colegii mei, daca ne vom revedea intr-un asemenea context astazi, nici in cele mai indraznete visuri nu mi-as fi imaginat acest lucru. Sa nu uitam de ce suntem aici: sa recunoastem rezultatele expetionale ale tinerilor romani de peste hotare si sa incurajam intoarcerea acasa, sau macar spre casa a acestora. Resimtim aceasta responsabilitate, ghidandu-ne dupa un principiu simplu: cui i s-a dat mult, i se va cere mult. Mesajul principal al serii, al Galei si al Ligii este ca nimic nu se poate face fara unitate. E important sa punem orgoliile la o parte, sa ne asezam la aceeasi masa si sa dialogam. Toate acestea, pentru viitorul nostru, al tuturor!”
In completarea celor doi antevorbitori, Tudor Oprea, Secretar General LSRS, a adaugat: “Este o adevarata onoare pentru LSRS sa aduca in prim plan o parte dintre tinerii care au avut si vor avea un cuvant important de pus la nivel mondial in domeniile lor de activitate. Acesti tineri sunt cei ce contribuie neincetat, direct sau indirect, la dezvoltarea Romaniei si a diasporei romanesti. Aceasta seara va este dedicata voua si numai voua! Mergem inainte.”
Invitati. Alaturi de finalisti, castigatori, voluntari, studenti si absolventi, printre reprezentantii mediilor academic, cultural, public si privat amintim pe: Ministrul Educatiei Nationale-Adrian Curaj, Consilier Prezidential-Laurentiu Stefan, Secretar de Stat Ministerul de Externe al Romaniei-Daniel Ionita, Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Acad. Prof. Dr. Solomon Marcus, Dr. Dorin Dusciac, Consilier Prezidential-Dan Muraru, Cristina Verona-Consilier de Stat, Ministrul Justitiei- Doamna Raluca Pruna, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice-Claudia-Ana Costea si multi altii.
Premierea unor tineri de exceptie. La Gala Studentilor Romani din Strainatate s-au oferit 7 premii studentilor romani cu rezultate exceptionale, astfel:
- Studentul Anului din Europa, nivel universitar – George Potrivitu (Université Paul Sabatier Toulouse, Franta).
- Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar, oferit de Kaufland Romania – Beatrice Mihaela Radu (Università degli Studi di Verona, Italia).
- Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Irina Dragan (Tufts University).
- Studentul Roman Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Bianca Leontina Grigoras (Katholieke Universiteit Leuven, Belgia).
- Studentul Anului in Romania – Iuliana Nenu (Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj Napoca).
- Premiul Special in Arte “Grigore Vieru” – Adela Liculescu (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Austria).
- Marele Premiu: Studentul Roman al Anului din Strainatate – Anca Dragan (University of California Berkeley).
Intreaga lista a laureatilor poate fi gasita pe website-ul Galei LSRS – http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-lsrs-2016/castigatori-2016/. Anca Dragan, castigatoarea Marelui Premiu, este originara din Braila si este pasionata de robotica interactiva. Obicectul cercetarii sale este de a pune interactiunea cu oamenii direct in centrul algoritmilor pentru robotica. Teza sa de doctorat a creat o teorie pentru planificarea miscarii unui robot astfel incat oamenii sa poata sa intuiasca intentile acestuia. Cu 22 de publicatii stiintifice, 4 nominalizari pentru cel mai bun articol si premii internationale oferite de Google si Intel, rezultatele cercetarii Ancai au fost folosite in diverse domenii, inclusiv in asistenta persoanelor cu handicap. Pentru a-si continua activitatea, Anca a avut de ales intre Standford, MIT, Berkeley, Harvard, Princeton sau Caltech, toate acestea oferindu-i posture de profesor universitar. Alegerea sa a fost UC Berklez unde este fondatorul laboratorului de cercetare “InterACT: Interactive Autonomz and Collaborative Technologies”.
De asemenea, am avut placerea de a-i avea alaturi de noi pe DNG 010 ce au incantat audienta cu proiectul The Deep Sound of Maramures, un proiect transdisciplinar ce isi propune sa readuca in atentia publica muzica maramureseana, intr-o prezentare unica. Cel de al doilea moment artistic al serii a fost reprezentat de proiectia scurtmetrajului „Little Father” realizat de Ioana Turcan, finalista a Premiilor LSRS pentru Excelenta Academica in Strainatate. Inregistrarea completa a evenimentului poate fi urmarita pe http://www.caleaeuropeana.ro/live-video-gala-studentilor-romani-din-strainatate-2016-1-ianuarie-ora-1800/
Evenimentul s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Camerei Deputatilor. LSRS multumeste voluntarilor implicati in echipa de organizare si totodata Centrului International de Conferinte de la Palatul Parlamentului, care a gazduit pentru al cincilea an consecutiv Gala Studentilor Romani din Strainatate. Dupa incheierea Galei a avut loc petrecerea LSRS incepand cu ora 22:00, la Drunken Lords, unde, atmosfera a fost asigurata de Alex Porro Band.
Gala Studentilor Romani din Strainatate 2016 este un eveniment organizat cu sprijinul Kaufland Romania, partenerul principal al Galei LSRS 2016 ce si-a propus sa sprijine actiunile LSRS de consolidare a comunitatii academice din strainatate, dar mai ales eforturile de a readuce in tara cei mai talentati tineri si absolventi romani din strainatate. De asemena, printre sponsorii evenimentului se numara si: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), Alexandrion, CEC Bank, British Council, Eurosender si Patiseria Tineretului.