În Republica Moldova, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, în această seară, pe secretarul general al Administraţiei Prezidenţiale, Ion Păduraru, drept candidat la funcţia de primier. Informaţia a fost obţinută în exclusivitate de colegii de la Radio Chişinău. În direct cu noi, prin telefon, Vasile Stati. Bună seara.
Reporter: Bună seara. Într-adevăr, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi-a anunţat, într-un fel, cu puţin timp în urmă, decizia de a-l desemna pe Ion Păduraru în această funcţie, după ce, ieri şi astăzi, la refuzat pe candidatul înaintat de aşa-zisa majoritate parlamentară la acest post, controversatul om de afaceri şi politician Vlad Plahotniuc, propus de o majoritate de 56 de deputaţi, numai că şase dintre cei care iniţial şi-au depus semnaturile pe declaraţiile de constituire a alianţei şi-au retras astfel sprijinul în favoarea candidatului democrat Vlad Plahotniuc, astfel că nu se ştie exact dacă mai există o majoritate parlamentară în acest moment în Chişinău….
Realizator: Care să-l susţină pe domnul Păduraru, de fapt.
Reporter: Care să-l susţină pe domnul Plahotniuc. În aceste condiţii, şeful statului a aşteptat un alt candidat din partea majorităţii constituite, şi cum Partidul Democrat care l-a propus pe Vlad Plahotniuc nu şi-a schimbat candidatura Nicolae Timofti a fost nevoit să-şi propună propriul candidat, n-a stat mult să aleagă şi a ales un om din cadrul administraţiei sale, din cadrul aparatului preşedintelui, pe consilierul său Ion Păduraru. Ion Păduraru este secretarul general al Preşedinţiei din 2012. El este de profesie jurist şi chiar a fost ministru al justiţie în perioada anilor ’98-’99, deci este vorba de un om…
Realizator: De un politician cu experienţă.
Reporter: Un politician cu experienţă, pe care în acest moment se poate baza Nicolae Timofti.
Realizator: Ce putem să anticipăm în privinţa votului din parlament?
Reporter: Ne putem aştepta, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Ion Sturza, candidatul la această funcţie, premierul desemnat nu va întruni cele 51 de voturi necesare pentru învestire, pentru că neavând susţinere politică din partea grupurilor şi partidelor parlamentare, nu este exclus ca această tentativă să sufere eşec, însă nu mai există cale pentru manevre şi nu este exclus nici faptul că partidele parlamentare ar putea să-şi dea votul pentru acest candidat, deoarece nu le convine lor în acest moment să se ajungă la alegeri anticipate. Cu excepţia socialiştilor care îşi doresc dizolvarea parlamentului şi îşi doresc alegeri anticipate, celelalte partide parlamentare, în particulat cele declarate pro europene, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat sunt în cădere liberă după scandalurile din ultima perioadă, în special după jaful secolului, deci nu este în acest moment o opţiune pentru aceste partide…
Realizator: Să adâncească criza.
Reporter: Da, şi să intre în campanie electorală, pentru că ar putea risca şi depăşirea pragului electoral, potrivit ultimelor sondaje.