Portocalele sunt parfumate, savuroase, delicioase, iar gustul şi mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarnă. În plus, portocalele numite şi „soarele iernii” datorită superbei nuanţe de portocaliu-auriu au beneficii remarcabile pentru sănătatea noastră, iar specialiştii ne recomandă să le consumăm în plin sezon. Trebuie să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pentru că portocalele au un conţinut ridicat de vitamina C, vitamină ce protejează împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. În plus, vitamina C şi antioxidanţii care se găsesc în portocale întăresc sistemul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor. Portocalele previn apariţia cancerului prin conţinutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetări, în compoziţia portocalelor se găseşte un compus numit D-limonen ce poate preveni apariţia anumitor forme de cancer precum cancerul la plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac şi la colon etc. Portocalele conţin peste 170 de fitochimicale şi peste 60 de flavonoide, având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Portocalele conţin tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C. În compoziţia portocalelor se află şi potasiul, un mineral cu o funcţie importantă în funcţionarea optimă a inimii, dar şi a activităţii nervoase şi musculare. Portocalele conţin şi fibre şi de aceea ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În acelaşi timp, fibrele din portocale stimulează sucurile digestive, fiind astfel eficiente împotriva constipaţiei. Consumul de portocale are un efect benefic şi asupra pielii. Portocalele abundă în betacaroten, un antioxidant puternic ce împiedică îmbătrânirea celulară şi protejează pielea împotriva radicalilor liberi. Portocalele şi mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea apariţiei bolilor la rinichi, dar şi la reducerea formării de pietre la rinichi. Consumaţi însă cu moderaţie sucul de portocale pentru că acidul din suc poate dăuna smalţului dinţilor. Portocalele sunt bogate în polifenoli, antioxidanţi ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, protejând în acelaşi timp şi împotriva infecţiilor virale. Consumul de portocale contribuie şi la menţinerea vederii, portocalele conţin carotenoizi. Aceşti compuşi speciali sunt transformaţi ulterior de organism în vitamina A, prevenind astfel degenerarea maculară oculară. În plus, potasiul şi vitamina C care se regăsesc în compoziţia portocalelor au şi ele efecte benefice asupra vederii. Portocalele previn apariţia bolilor de inimă şi reglează tensiunea arterială. Hesperidina reduce nivelul de colesterol din sânge şi împiedică depunerea sa pe artere, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, magneziul din magneziul din portocale contribuie şi el la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Creierul beneficiază şi el de pe urma consumului de portocale. Acidul folic conţinut de portocale ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii creierului, fiind de aceea recomandate chiar şi femeilor însărcinate. Portocalele conţin şi zaharuri. Au un indice glicemic rezonabil, fiind indicate chiar şi persoanelor care suferă de diabet (consumate bineînţeles cu moderaţie, fără a face exces).
RADOR (20 ianuarie)