Parisul şi Bucureştiul pledează pentru salvgardarea Spaţiului Schengen, titrează presa franceză. Preşedintele francez Francois Hollande şi prim-ministrul României, Dacian Cioloş, au făcut un apel comun pentru asigurarea „unui viitor pentru Spaţiul Schengen”, citează AFP. Francois Hollande a salutat eforturile făcute de România pentru a merge în aceeaşi direcţie cu Franţa în securizarea eficientă a frontierelor externe ale Europei şi a precizat că va vizita România în acest an, scrie publicaţia Boursorama. La rândul său, prim-ministrul român şi-a exprimat speranţa că atenţia acordată de autorităţile române consolidării frontierelor externe ale UE va fi unul dintre criteriile de aderare a ţării noastre la spaţiul Schengen.
Tot la Paris, miniştrii Apărării din Franţa, SUA, Regatul Unit, Olanda, Australia, Italia şi Germania au analizat eficienţa acţiunilor contra Statului Islamic. Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a anunţat că omologii săi din Franţa şi alte cinci ţări au convenit accelerarea campaniei militare împotriva ISIS, notează Stars and Stripes. „Eforturile comune au dat roade, am reuşit să atingem resursele teroriştilor”, a apreciat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de Le Monde. The Guardian publică un raport al ONU, care arată că 3.500 de civili sunt ţinuţi în sclavie de ISIS, în Irak. În plus, cel puţin 18.802 de civili şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor în această ţară, în primele zece luni din 2015, iar 36.245 de civili au fost răniţi, subliniază documentul dat publicităţii la Geneva.
Noi acte de terorism şi în Pakistan. Talibani înarmaţi au atacat o universitate din nordul Pakistanului, omorând circa 30 de persoane, informează revista Time. Atacul a fost revendicat de Omar Mansour, de la organizaţia intezisă Tehreek-i-Taliban Pakistan (TPP), precizează ziarul pakistanez Dawn. În acelaşi timp, un atentat sinucigaş cu o maşină capcană a tulburat capitala Afganistanului, Kabul, anunţă tot Time, bilanţul fiind de circa 7 morţi şi peste 25 de răniţi. Ţinta atacului a fost un microbuz al televiziunii afgane Tolo, adaugă Le Figaro.
Prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos a fost marcată de atacuri teroriste în lume, criza europeană a migraţiei şi incertitudinile care planează asupra economiei mondiale. Anul acesta se consacră la Davos un nou concept, scrie ABC: cea de-a patra revoluţie industrială, simbolizată de o dronă ce survolează summit-urile din mica localitate elveţiană. Pesimismul a dominat oficialităţile reunite la Davos, remarcă The Wall Street Journal, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare globale, la acest început de an. Bursele din întreaga lume au căzut din nou, ca reacţie la persistenţa îngrijorărilor privind creşterea economiei şi preţurile scăzute ale petrolului, explică Bloomberg. Indicii burselor de la Londra, Paris şi Frankfurt au scăzut pronunţat, iar economia chineză a crescut în 2015 cu cea mai lentă rată din ultimul sfert de secol, menţionează Bloomberg.
Iranul deschide vanele de petrol, rubla se prăbuşeşte, titrează Courrier International. Rubla nu a suportat ridicarea sancţiunilor iraniene, ironizează Kommersant. Iranul îneacă rubla, afirmă Gazeta şi continuă: Pentru economia rusă, bazată în principal pe veniturile din hidrocarburi, acesta este un dezastru. La Bursă, rubla a atins un nivel apropiat de cel mai scăzut înregistrat vreodată în istoria sa, în faţa dolarului, scrie Tass. Premierul rus Dmitri Medvedev a calificat evoluţia cursului petrolului drept “dramatică”, notează Gazeta. La nivel mondial, căderea drastică a preţului petrolului a provocat suprimarea masivă de posturi în sector, în timp de întreprinderile au renunţat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru investiţii, subliniază Financial Times.
În Republica Moldova, criza politică se acutizează. Guvernul nou format al lui Pavel Filip a fost contestat de mii de protestatari care au luat cu asalt clădirea Parlamentului, scriu Unimedia, Ria Novosti, AFP şi alte agenţii de presă. Associated Press reţine că au avut loc ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine.
Cristina Zaharia – Agenţia de presă RADOR