Cel puţin trei pericole ameninţă viitorul Uniunii Europene, scrie presa de limbă franceză, reluând declaraţiile pe care premierul Manuel Valls le-a făcut la Forumul Economic de la Davos. Potrivit Le Monde, responsabilul francez a atras atenţia că principalele provocări cu care se confruntă Uniunea şi care pot duce la destrămarea ei sunt criza refugiaţilor, terorismul şi o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE. Manuel Valls consideră o posibilă ruptură între Londra şi Bruxelles drept o „dramă europeană”. Pe de altă parte, Le Parisien observă că prezenţa domnului Valls la forum este o premieră: „Un şef în exerciţiu al unui guvern socialist răspunde prezent la un forum economic mondial, recunoscut drept redută a liberalismului şi capitalismului mondial”, scrie publicaţia citată.
Prezentată nu numai la Davos drept o prioritate a Uniunii Europene, criza refugiaţilor ameninţă să se întoarcă împotriva artizanului ospitalităţii europene, cancelarul Germaniei. Il Giornale notează că „unicul mod prin care Angela Merkel poate evita o înfrângere la alegerile regionale din 13 martie este modificarea Tratatului de la Dublin”. Decisive par să fie rezultatele alegerilor din Renania, Saxonia şi Baden-Württemberg, care – cităm – „riscă să se încheie cu o înfrângere usturătoare a CDU şi cu creşterea incontrolabilă a grupurilor eurosceptice, în cazul în care cancelarul nu va găsi o soluţie pentru problema imigraţiei”, mai arată Il Giornale. Deja, după model elveţian, cel puţin două landuri germane au cerut refugiaţilor să predea bunurile care depăşesc o anumită valoare stabilită pentru cheltuielile de întreţinere, scrie ziarul Bild. Landul Bavaria a stabilit baremul la 750 de euro, în timp ce Baden-Württemberg permite refugiaţilor să deţină o sumă maximă de 350 de euro. Potrivit Bild, oficialii germani au declarat că refugiaţii sunt trataţi la fel ca rezidenţii germani, care trebuie să îşi epuizeze propriile venituri înainte de a primi ajutorul social de la stat.
Dar nu toată lumea vede cu ochi răi fenomenul imigraţiei. Diario de Noticias reia un raport al Fondului Monetar Internaţional care arată că imigranţii pot avantaja economia europeană. Potrivit calculelor FMI, creşterea fluxului de imigranţi ar putea avea un impact imediat de 0,09% asupra PIB-ului european. Efectul va fi mai pronunţat în principalele ţări de destinaţie a migranţilor – Austria, Germania şi Suedia, mai indică Diario de Noticias. Între timp, o nouă dramă s-a petrecut în apropierea coastei turceşti, unde cel puţin 12 refugiaţi s-au înecat după ce ambarcaţiunea pe care se aflau s-a scufundat în drum spre insulele greceşti. Potrivit ziarului turcesc Zaman, peste 25 de persoane au fost salvate din apele Mării Egee.
Aceeaşi publicaţie informează despre pericolul unui atac ISIS de proporţii în Turcia. Citând surse din serviciul turc de informaţii, publicaţia arată că ISIS se pregăteşte să infecteze apa curentă cu substanţe chimice otrăvitoare capturate de la regimul sirian dar şi cu agenţi patogeni, mai ales microbul ciumei şi al tularemiei.
Din actualitatea politică europeană reţinem un apel lansat de Parlamentul European autorităţilor de la Moscova prin care le cere – cităm – „să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi să nu mai interfereze cu aspiraţiile lor europene”. Documentul publicat pe pagina de internet a Parlamentului European se referă şi la situaţia politică din Republica Moldova. Deputaţii europeni salută formarea noului guvern, care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj şi „instabilitate politică sistemică”. Eurodeputaţii avertizează referitor la furtul sumei de peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovean şi cer ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Pe străzile Chişinăului au continuat protestele la adresa noului guvern, demonstranţii cerând dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate. În ciocnirile înregistrate la parlament au fost rănite zeci de persoane, scrie The New York Times şi adaugă că Moldova, o fostă republică sovietică săracă, a rămas blocată într-o stare de tulburare politică după ce până la 1,5 miliarde de dolari au dispărut din trei bănci înainte de alegerile parlamentare din 2014.
Tot din actualitatea politică europeană, presa reţine că Bulgaria a aprobat introducerea votului electronic. Portalul de ştiri bulgar DarikNews precizează că decizia este rezultatul referendumului din octombrie 2015, la care peste 69% din alegători au votat „pentru”. A fost adoptată şi propunerea privind oferirea de garanţii clare referitoare la secretul votului.
(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)