Sunt mai multe percheziţii la această oră în judeţul Prahova. Procurorii DNA verifică locuinţele unor foşti angajaţi SRI. Ce caută procurorii aflăm de la colegul nostru Gerhard Ernst.
Reporter: Aceste percheziţii au început în urmă cu puţin timp, iar informaţia care iese în evidenţă e că vizaţi de acţiunea procurorilor anticorupţie sunt trei foşti ofiţeri, trei foşti angajaţi ai SRI. Ştim că mascaţii şi procurorii au intrat în cele trei locuinţe în urmă cu o jumătate de oră. Aceste descinderi sunt în plină desfăşurare. Însă e interesant că, spuneau sursele noastre judiciare, că aceste percheziţii nu vor fi urmate de audieri. Asta pentru că locuinţele în care au loc aceste percheziţii, proprietarii acestor imobile nu sunt suspecţi în nici un dosar al DNA. Ca atare, cel mai probabil e vorba de o primă etapă dintr-un dosar în care procurorii verifică nişte informaţii pe care le-au primit şi, evident, dacă informaţiile pe care le aveau sau bănuielile s-ar confirma doar ulterior se pune problema unor audieri. Pe de altă parte, însă e important de ştiut că în ultima perioadă procurorii de la Ploieşti au avut mai multe dosare în care s-a vorbit fie despre angajaţi care erau spionaţi, erau urmăriţi. E vorba de angajaţii de la ApaNova care, spuneau procurorii DNA, că exista un serviciu, erau oameni angajaţi care trebuiau să-i urmărească pe angajaţi, să ştie ce discută acei angajaţi în timpul liber. Practic, exista un propriu serviciu de spionaj. Respectiv mult mai recent a fost cazul unui şef de poliţie de la Sinaia, despre care spuneau procurorii că proteja mai mulţi oameni de afaceri din localitate şi că făcea o serie de intervenţii, atât la alţi şefi din poliţie, dar şi alte structuri care aparţi Ministerului de Interne. Ca atare, încă sunt semne de întrebare în legătură cu descinderile de astăzi, însă cert e că în acest moment percheziţii sunt la trei foşti angajaţi ai SRI. E vorba de filiala din judeţul Prahova.
Realizator: Şi în aceste condiţii se ridică ceva documente din locuinţele acestora, care e procedura?
Reporter: În primă fază procurorii au trebuit să meargă cu toate probele pe care le au la un judecător. Se prezintă aceste informaţii şi motivele pentru care simt nevoia că e nevoie de o percheziţie la domiciile acestor suspecţi. Se pare că un judecător a considerat că sunt suficiente probe pentru a fi făcute aceste percheziţii. Însă dacă procurorii vor găsi documente, dacă vor găsi probe importante pentru caz, evident, le vor ridica, le vor duce la sediul DNA Ploieşti şi va fi făcută şi o expertiză, cel puţin în cazul calculatoarelor e o procedură standard. Însă acum iată că avem şi informaţia pentru care se fac aceste percheziţii. Cei trei foşti angajaţi ai SRI e posibil să fie complici într-un dosar de şantaj. Mai precis, e vorba de un fost protagonist de la DNA Ploieşti pe care l-am văzut la finalul anului trecut scos în cătuşe din sediul DNA. E vorba de Emanuel Saghel. El este un fost ofiţer de la crimă organizată. Ne aducem aminte că la DNA Ploieşti a ajuns adjunctul poliţiei, un şef de la crimă organizată şi un subaltern. Cu toţii erau acuzaţi că se foloseau de informaţiile pe care le aveau din sistem pentru a-i proteja pe infractori. Şi iată că acum procurorii DNA Ploieşti au informaţia că şi cei trei foşti ofiţeri ar fi făcut parte din această structură. Oficial nu au fost lansate acuzaţiile. Însă rămâne de văzut probele care vor fi găsite în timpul percheziţiilor de astăzi.
Realizator: Te aşteptăm cu date suplimentare.
DIGI24 – 27 ianuarie