România este o țară care înainte de a fi descoperită, trebuie trăită, o ţară subestimată de mult prea multă vreme, caracterizată de un un echilibru perfect între atracţiile moderne și arhitectura istorică. Călătoria noastră începe din București, oraş locuit astăzi de aproximativ două milioane de persoane și care a devenit capitala ţării datorită unei alegeri specifice a lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, care în anul 1459 a crezut cu adevărat în acest oraș fortificat, aflat mai departe de celelalte adunate în jurul Munților Carpați și care oferea o poziție strategică.
Vlad al III-lea Dracula, știa de fapt că Bucureştiul se afla pe ruta comercială care lega Europa de Sud-Est cu nordul și vestul. Din acea epocă a mai rămas o parte din palat, biserica lui Vlad şi bineînţeles cele mai vechi clădiri de acum.
Un tur al oraşului poate porni de la sud-vestul acestuia cu impunătorul palat și cu bulevardul pe care Ceaușescu, care a fost secretarul general al Partidului Comunist Român și Președintele României, le-a construit după cutremurul din 1977. Acum, aici se află sediul Parlamentului român. După ce a dărâmat o parte a orașului, inclusiv clădirile vechi, dictatorul a trecut la construirea unor structuri mai puțin importante din punctul de vedere al calităţii, şi a unor zgârie-nori, care au extins periferia oraşului. Cu toate acestea, au mai rămas şi zone construite în trecut care demonstrează fantezia arhitecţilor de odinioară ai oraşului.
La nord, în zona Lipscani, mai există încă un labirint de străzi înguste, unde se adunat negustorii străini. La est în schimb se află Bulevardul Brătianu, plin cu de vile şi apartamente elegante, locul în care locuiau înainte armenii.
La nord și la nord-vest de curtea lui Vlad, se află Calea Victoriei, Grădina Cismigiu, clădirea istorică a Facultății de Medicină, Palatul Cotroceni, grădinile botanice și reşedinţe private deosebit de frumoase. Nu trebuie uitată nici reproducerea Arcului de Triumf din Paris, aflat la nord de Piata Victoriei.
Un alt tur interesant al Bucureştiului pornește de la Biserica Colțea , prima biserică locală în stil brâncovenesc, impresionantă datorită faptului că este lucrată în piatră şi care poate fi vizitată în ciuda faptului că lucrările de restaurare sunt în plină desfăşurare. Mergând spre est pe strada Colţei, se ajunge până la strada Caimatei, unde la numărul 20 se află edificiul proiectat de Marcel Iancu, membru fondator al mișcării Dadaiste.Acelaşi care în Romania a dat startul mișcării moderniste. În Bulevardul Carol I, un obiectiv interesant de vizitat este biserica armeanească, construită în anul 1915. Este vorba de o copie a catedralei din secolul al XVII-a a Sfântului Grigorie Luminătorul din vechea capitală armeană Echmiadzin. Se poate opta şi pentru o vizită în muzeul apropiat, unde sunt păstrate broderii şi cărţi vechi. Printre expoziţiile interesante de vizitat se numără şi Muzeul Theodor Pallady cu sediul în Casa Melik. Construit în 1760, edificiul a fost realizat de un comerciant armean pentru familia sa și rămâne una dintre cele mai vechi clădiri din București, în interiorul creia se află picturile simbolistului Theodor Pallady.
De aici, se poate ajunge pe strada Silvestru, cu cladirile sale în stil oriental, iar turul oraşului se poate termina cu vizitarea Muzeului Vasile Grigore și cu colecţia de artă decorativă, cu faţada maestoasă a Şcolii Centrale şi cu Parcul Ioanid.
IL MESSAGGERO (Italia), 27 ianuarie – Articol de Francesca Spanò
Traducerea: Cătălina Păunel