Blocajul pare să fi ajuns principala caracteristică a tratativelor de pace sau de altă natură semnalate în lume şi, prin vigilenţa care o caracterizează, presa internaţională rămâne un barometru de primă importanţă în derularea oricăror evenimente.
Au început sau n-au început tratativele de pace vizând încheierea războiului din Siria? Ziarul egiptean „Al-Ahram” aminteşte că, „luni, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, anunţase începerea oficială a tratativelor, dar, miercuri, problema rămăsese încă pe tapet, mai ales în urma recentelor bombardamente ale Rusiei în sprijinul armatei preşedintelui Bashar al-Assad”. Tot „miercuri, şeful delegaţiei care negociază în numele preşedintelui Assad a declarat că s-ar putea ca faza pregătitoare a tratativelor de pace siriene să dureze mai multe decât s-a anticipat”, după relatează cotidianul american „The New York Times”. Iar în cotidianul spaniol „El Periodico”, acelaşi De Mistura afirmă că „eşecul este posibil mai ales după cinci ani de război distrugător”, recunoscând totodată că „nivelul de încredere între cele două părţi este aproape zero”. Şi pentru că am pomenit un ziar spaniol, să ne oprim şi la situaţia din Spania, unde, potrivit cotidianului „El País”, „liderul socialist Pedro Sánchez şi-a ales o echipă de moderaţi care să negocieze cu celelalte forţe politice în vederea formării guvernului, iar negocierile se anunţă dificile”. În ziarul spaniol „El Mundo”, premierul încă în funcţie, „Mariano Rajoy, crede că Sanchez ‘joacă la cacealma’ şi nu va reuşi să obţină sprijin suficient”, dar recunoaşte că „blocajul nu mai poate fi prelungit”.
Criza din Ucraina revine şi ea în prim-plan prin recentele demersuri ale cancelarului german, Angela Merkel. Publicaţia belgiană „La Libre Belgique” informează că „doamna Merkel a vorbit la telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cerându-i să facă uz de influenţa sa pentru a-i convinge pe separatişti să respecte armistiţiul şi acordurile de la Minsk”. În acelaşi timp, „partenerii occidentali ai Ucrainei sunt nemulţumiţi de recenta demisie a ministrului ucrainean al economiei, Aivaras Abromavičius”, după cum aflăm din ziarul ucrainean „Korrespondent”. Ziarul mai precizează că „ambasadorii principalilor aliaţi – respectiv SUA, Canada şi Uniunea Europeană – au dat publicităţii o declaraţie comună îşi care îşi exprimă profunza dezamăgire în legătură cu decizia ministrului”. Ambasadorii subliniază că „Abromavičius şi echipa sa de profesionişti au realizat progrese importante în punerea în aplicare a unor reforme economice dure, dar necesare pentru a stabilizarea economiei ucrainene”. În sfârşit, un blocaj se anunţă şi în relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, iar presa britanică este furibundă în privinţa proiectului de acord convenit între premierul britanic David Cameron şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Ziarul „The Daily Mail” califică proiectul drept „o mare deziluzie” şi afirmă că, „dacă indemnizaţiile pentru imigranţi nu vor fi eliminate, sistemul va intra în haos”. Un alt ziar britanic, „The Daily Express”, consideră că acordul este „o glumă”, care va permite Bruxelles-ului să ordone din nou ‘foc!'”. Dar cotidianul „The Guardian” crede că mesajul lui Cameron către ţară va fi următorul: atunci când vecinii plănuiesc nişte lucruri care îţi afectează viitorul, e mai bine să rămâi blocat în tratative decât în afara lor”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR