România va atinge, în acest an, un vârf al creşterii economice, cu o rată de peste două ori mai mare decât cea de la nivelul întregii Uniuni Europene, potrivit noilor estimări ale executivului comunitar. După cum susţin specialiştii de la Bruxelles, există însă şi riscuri la adresa acestei evoluţii, precum cel legat de aşa-numita lege a dării în plată. Corespondenta noastră Cerasela Rădulescu a consultat documentul executivului european dat ieri publicităţii şi relatează.
Reporter: Comisia Europeană şi-a îmbunăţit estimările legate de creşterea economică a României, spunând că, anul acesta, va atinge un vârf de 4,2%. Potrivit prognozei, aceasta se datorează creşterilor salariale şi relaxării fiscale. Executivul comunitar estimează că, anul trecut, creşterea reală a Produsului Intern Brut al României a fost de 3,6%, cel mai ridicat nivel de după 2008. Anul viitor, însă, creştera economică va scădea la 3,7% , potrivit prognozei Comisiei. Principalul motor al creşterii economice rămâne cererea internă, în timp ce contribuţia netă a exporturilor va rămâne negativă. Executivul comunitar notează, în acelaşi timp, că un risc macroeconomic major ar putea fi posibila implementare a legii dării în plată, cum a fost aprobată iniţial de Parlamentul de la Bucureşti. Deficitul structural ar urma să crească de la 1% , în 2015, la 4%, anul viitor, drept o consecinţă a scăderii impozitelor, avertizează Comisia.
Realizator: Potrivit aceloraşi estimări, economia Uniunii Europene va continua să crească într-un ritm moderat, în condiţiile în care o mare parte din economia lumii se confruntă cu deficite majore.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie