În afară de China, Anul Nou (începe pe 8 februarie) este sărbătorit prin Festivaluri ale Primăverii, organizate în zeci de ţări din întreaga lume, la care participă peste 2 miliarde de persoane. În Asia, sărbătorile durează de la una până la patru zile, iar în Vietnam o săptămână. La Hong Kong, are loc un festival de curse de cai, artificii, spectacole de teatru şi altele. Marile capitale occidentale, cum ar fi Londra, au propriile sărbători de Anul Nou chinezesc, la care participă adesea peste o jumatate de milion de oameni din oraş.
Anul 2016 stă sub semnul zodiacal al Maimuţei. Chinezii cred că persoanele născute sub acest semn sunt sociabile, entuziaste şi inteligente. Între geniile şi celebrităţile născute în an de Maimuţă se numără Leonardo Da Vinci, Julius Caesar, Charles Dickens. O celebrare tipică a Anului Nou chinezesc durează 15 zile, cea mai lungă sărbătoare din calendarul chinezesc. Festivităţile de Anul Nou au loc de obicei acasă, iar evenimentele sunt foarte orientate spre familie. Se estimează că peste 200 de milioane de chinezi pleacă în călătorii lungi, pentru a ajunge acasă de sărbători. Pentru noroc, se face curăţenie în casă. Lipsa curăţeniei poate aduce dezonoare şi ghinion în familie, mai degrabă decât norocul dorit de toată lumea. Chinezii îşi decorează casele cu ornamente roşii, culoare foarte norocoasă. Pe străzi şi în locurile publice pot fi, de asemenea, amplasate bannere şi semne de culoare roşie.
Tradiţia spune că Nian, un animal feroce care vânează oameni, iese din ascunzătoarea sa de Anul Nou, dar este alungat de decoraţiunile roşii! Majoritatea caselor vor avea benzi de hârtie roşie, numite „chunlian”, care conţin mesaje cunoscute sub numele de ‘cuplete de primăvară’, transmiţând mesaje de sănătate şi noroc. O decoraţiune specifică are patru caractere chinezeşti, în auriu. Este o tradiţie ca membrii mai tineri ai familiei să primească daruri în bani de la rudele mai în vârstă, mai degrabă decât cadouri împachetate; banii sunt, în general, daţi într-un plic roşu. Totodată, China este căminul industriei mondiale de artificii, iar la Festivalul Primăverii se pot vedea sute de mii de jocuri de lumini. Se crede că artificiile alungă spiritele rele şi demonii. Cele două săptămâni de festivităţi se încheie, de obicei, cu un Festival al Felinarelor, care cade în prima noapte cu lună plină a Anului Nou chinezesc.
RADOR – 7 februarie