România va participa cu 50 de specialişti în consiliere pe lângă forţele speciale irakiene – a anunţat, la Bruxelles, ministrul apărării, Mihnea Motoc. Acesta a participat la reuniunea miniştrilor de resort din ţările membre ale NATO, care au acceptat, între altele, o cerere a Statelor Unite ca Alianţa să contribuie cu avioane de supraveghere AWACS în combaterea grupării jihadiste Stat Islamic. La reuniunea de două zile, miniştrii au mai decis ca nave ale Alianţei să se deplaseze în Marea Egee, pentru a ajuta la lupta împotriva traficului de migranţi. Din Bruxelles, transmite corespondentul nostru Cerasela Rădulescu:
Reporter: Ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a precizat că decizia statelor NATO de a ajuta coaliţia internaţională care luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic survine în cadrul unei reorientări strategice şi este exată pe activitatea acestei organizaţii în interiorul graniţelor irakiene.
Mihnea Motoc: Am răspuns ca naţiune participantă la coaliţia anti-ISIL prin definirea unei contribuţii axată pe consiliere şi îndrumare în domeniul forţelor speciale. Este vorba de o contribuţie la care ne-am gândit, de 50 de oameni, care să îndeplinească misiuni de consiliere şi de training pentru dezvoltarea acestui tip de capacităţi în rândul forţelor armatei irakiene.
Reporter: Miniştrii apărării ai NATO au mai decis să se implice în Marea Egee, pentru a ajuta în lupta împotriva traficului uman, prin acţiuni de supraveghere navală. Ministrul român, Mihnea Motoc, explică:
Mihnea Motoc: Ce s-a decis astăzi, acordul a fost în sensul de a însărcina autorităţile militare să vadă exact modalităţile de îndeplinire a misiunii cu acest obiectiv, ca o componentă de cooperare cu UE.
Reporter: NATO a refuzat până acum să se implice direct în cea mai gravă criză a emigraţiei din Europa.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie