Chestiunea prevenirii şi combaterii terorismului preocupă în cel mai înalt grad Olanda, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Într-o situaţie delicată se află, însă, premierul olandez Mark Rutte, după cum explică, de la Amsterdam, Claudia Marcu.
Reporter: „În şase-opt săptamâni, numărul refugiaţilor trebuie redus drastic” – spunea, la început de ianuarie, premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară asigură, în acest moment, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Interesul este, în primul rând, direct. Olanda se confruntă cu un număr record de refugiaţi care creează zilnic probleme la nivelul societăţii olandeze. Mark Rutte pledează, în continuare, pentru o abordare europeană a crizei refugiaţilor şi insistă că măsurile individuale luate de statele membre dau naştere altor probeme la nivel european. Inclusiv la conferinţa săptămânală de astăzi, Mark Rutte a reiterat faptul că implementarea acordului cu Turcia este esenţial. „Dar ne putem baza pe Turcia?” – întreabă deschis opoziţia olandeză. La doar o zi după vizita premierului turc în Olanda, preşedintele Turciei a ameninţat că va lăsa uşa deschisă pentru refugiaţi spre Europa. Mark Rutte nu a vrut să comenteze declaraţia, dar când a fost întrebat dacă este optimist în ceea ce priveşte acordul cu Turcia, acesta a răspuns:
Mark Rutte: Sunt realist, dar cred că este de datoria mea să fac tot posibilul ca toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie să funcţioneze, iar dacă vremea se încălzeşte şi încă nu vom avea sub control valul de refugiaţi, atunci trebuie să vedem care va fi următorul pas.
Reporter: De câte ori este întrebat dacă există un plan B, Rutte evită să dea un răspuns direct şi insistă că toate energiile sunt direcţionate acum spre planul A şi că zilnic are convorbiri telefonice cu colegii săi din alte ţări. De altfel, în această seară, Rutte, în contextul preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene, se va întâlni, la Paris, cu preşedintele François Hollande. Migraţia este tema principal. Ministrul olandez de externe, Bert Koenders, va fi duminică şi luni în Grecia şi Macedonia. Subiectul principal: criza refugiaţilor. Acum, Rutte spune că declaraţia de la începutul anului nu a fost o promisiune, ci o constatare care, iată, lucrează împotriva lui, dacă ne uităm la numărul de refugiaţi care continuă să crească. Pentru Mark Rutte, un Consiliu European reuşit, săptmâna viitoare, ar însemna progrese în implementarea acordului cu Turcia, progrese în gestionarea situaţiei din vestul Balcanilor, progrese în logistica din Grecia şi Italia.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI