Lideri din 30 de state ale lumii şi peste 60 de miniştri de externe şi ai Apărării se află din această după-amiază la Conferinţa de la München, ajunsă la a 52-a ediţie, cea mai importantă reuniune internaţională pe teme de securitate. Războiul din Siria şi rolul Rusiei, atât în acest război, cât şi în criza din Ucraina, vor ţine capul de afiş al discuţiilor care se vor întinde până duminică.
Reporter: Luminiţa Apostol – ‘Ordinea internaţională se află probabil în cea mai dificilă stare de după sfârşitul Războiului Rece’ – consideră preşedintele conferinţei de la München, ambasadorul Wolfgang Ischinger, trecând în revistă toate crizele lumii, de la Libia, Mali, Afganistan şi până la Siria şi Ucraina. Ambasadorul Ischinger spune că anul 2015 a fost unul negativ pentru lumea întreagă, iar 2016 ar putea fi şi mai dificil. Din această după-amiază şi până duminică la amiază, cei mai influenţi lideri ai lumii, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de media şi ai societăţii civile vor analiza marile provocări ale actualului climat internaţional de securitate. Ambasadorul Wolfgang Ischinger a prezentat câteva dintre acestea.
Wolfgang Ischinger: Vom avea, desigur, ca temă permanentă, în cele două zile şi jumătate ale conferinţei, întrebarea: cum gestionează Europa problema refugiaţilor, cum putem să rezolvăm cauzele problemei punând capăt războiului civil din Siria? Un alt subiect pe agenda conferinţei îl reprezintă relaţiile dintre Occident şi Rusia, cum sunt puse în aplicare acordurile de la Minsk în estul Ucrainei şi dacă pot fi făcute progrese în acest sens.
Reporter: În această seară a avut deja loc o sesiune de discuţii pe tema migraţiei şi a felului cum gestionează Uniunea Europeană această problemă. Anterior, în deschiderea conferinţei, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, spunea că cea mai mare criză în Europa este de ordin moral, pentru că solidaritatea statelor membre este erodată. Ea a avertizat că incapacitatea Europei de a da un răspuns coordonat crizei refugiaţilor, în special sirieni, face jocurile grupării teroriste Statul Islamic. La sesiunea pe tema migraţiei, Peter Altmaier, şeful Cancelariei Federale şi ministru cu însărcinari speciale în guvernul german, a spus că de fapt criza refugiaţilor are mai multe dimensiuni: umanitare, economice, sociale, naţioanle, de securitate şi geostrategice, şi că Germania a trebuit să ia o decizie strategică, să ia măsuri doar în sprijinul interesului naţional sau să aibă o abordare internaţională. Iată răspunsul ministrului Altmaier.
Peter Altmaier: Aceasta este lecţia învăţată din propria noastră istorie, că într-o lume globalizată şi interconectată nu pot fi aplicate măsuri strict naţionale pentru a ajunge la o soluţie de durată. Din acest motiv, am acceptat aproape un milion de refugiaţi în şase luni.
Reporter: A spus şeful Cancelariei Federale, subliniind că Germania este convinsă de beneficiile acestei decizii. Unul dintre partenerii săi de discuţie a fost ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care a susţinut, la fel ca şi ministrul Altmaier şi, aşa cum au spus
anterior şi minsitrului iranian de externe şi şefa diplomaţiei europene, că este important să se ajungă la rădăcinile acestei crize.
Mevlüt Çavuşoğlu: Fără a rezolva cauzele migraţiei, orice ai face, oricum ai controla frontierele, orice măsuri ai lua, nu poţi opri complet valul migratoriu. De aceea, este important să fie rezolvate cauzele care au provocat migraţia.
Reporter: Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a fost de părere că există potenţial pentru o nouă atmosferă în regiunea Orientului Mijlociu şi a îndemnat toate părţile implicate să facă eforturi pentru o soluţionare politică a conflictului din Siria, de pe urma căreia – a spus ea – ar avea de câştigat toţi actorii implicaţi, şi mai ales populaţia din regiune.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI