„Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România ar putea fi ridicat mai devreme decât cel pentru Bulgaria, dacă autorităţile române răspund așteptărilor Comisiei Europene”, a declarat președintele comisiei, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei întâlniri, la Bruxelles, cu premierul român, Dacian Cioloș. „I-am spus premierului român că sunt convins că în cursul mandatului meu vom încheia MCV. Nu există o legătură strânsă, directă între cazul Bulgariei şi cel al României. Dacă România o ia înaintea prietenilor noştri bulgari, este evident că mecanismul se va încheia. Dacă România aplică şi îndeplineşte aşteptările Comisiei Europene şi ale statelor membre, voi face tot ceea ce este posibil pentru a accelera acest proces, deoarece sunt convins de calitatea progreselor realizate de guvernul român”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.
După aderarea Bulgariei şi României la UE, în anul 2007, Comisia Europeană elaborează anual rapoarte privind punerea în aplicare a reformei judiciare și lupta împotriva corupției. În cel mai recent raport despre Bulgaria, publicat pe 27 ianuarie, se subliniază lipsa de progrese în combaterea corupției și crimei organizate, pe fondul instabilităţii politice şi al unui sistem judiciar care nu este independent.
Proiectul de lege privind combaterea corupţiei, propus de vicepremierul bulgar, Meglena Kuneva, a fost respins de parlamentul de la Sofia. Kuneva a propus şi ca în fiecare minister să existe un ministru adjunct, responsabil pentru combaterea corupţiei, însă nici această idee nu a fost acceptată. Conducerea partidului Alternativa pentru Renaştere Bulgară, care face parte din coaliţia de guvernământ, a convocat pentru astăzi o conferinţă de presă, în cadrul căreia îşi va anunța poziţia cu privire la reforma sistemului de justiție și lupta împotriva corupției.
www.bnr.bg – 16 februarie