„Dacă România va continua să înregistreze progrese mai mari decât cele ale prietenilor noştri bulgari, procesul de monitorizare se va apropia de sfârşit”, a spus, luni, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, la Bruxelles, la sfârşitul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş. Din înregistrarea discursului său, publicată pe site-ul Comisiei Europene, reiese că, în opinia lui Junker, monitorizarea României poate fi ridicată în timpul mandatului actualei Comisii, care se încheie în anul 2019. „Nu există o legătură strânsă între ceea ce numim cadrul pentru Bulgaria şi cadrul pentru România”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene. La rândul său, Cioloş a insistat pentru ca Comisia Europeană să sisteze monitorizarea luptei împotriva corupţiei şi a reformelor în justiţie, pentru că ţara a îndeplinit obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). El a adăugat că Mecanismul s-a epuizat, a anunţat site-ul clubZ.
MCV-ul a fost creat în anul 2007, în momentul intrării Bulgariei şi României în Uniunea Europeană. Obiectivul său a fost de a înlesni reformele în justiţie şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, garantând, concomitent cu aceasta, funcţionarea normală a politicilor europene şi instituţiilor. Acesta se va aplica până în momentul în care indicaţiile sale vor fi duse la îndeplinire în mod mulţumitor, arată poziţia Comisiei. „Cu un ciudat umor luxemburghez şi o uşoară bataie de joc la adresa Bulgariei, a venit momentul de care ne temeam deja de cinci ani. Graniţa adevăratei Europe devine Dunărea, din cauza atitudinii iresponsabile a actualului guvern bulgar faţă de reforma în justiţie. Şi din cauza cedării de natură infracţională în faţa lui Peevski, Pârvanov şi Ţaţarov, la data de 9 decembrie 2015, a comentat informaţia liderul Partidului Democraţi pentru o Bulgariei Puternică, Radan Kânev.
La sfârşitul lunii ianuarie, fostul ministru de justiţie, Hristo Ivanov, a anunţat că i-a fost ruşine şi a fost invidios pe ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene pentru România. „Spre deosebire de raportul vecinilor români, în care există momente de entuziasm, cel pentru Bulgaria este redactat pe un ton admnistrativ”, a explicat Ivanov.
www.dnevnik.bg – 16 februarie