„Nu există un climat asemănător ‘războiului rece’ între Moscova şi Occident”, ar fi declarat, ieri, şefa diplomaţiei din Uniunea Europeană, Federica Mogherini, citată de ziarul britanic „Daily Mail”. Potrivit aceluiaşi cotidian, „dna Mogherini a susţinut acest lucru după ce Moscova şi Occidentul au căzut de acord să întrerupă luptele din Siria”, dar tot „Daily Mail” aminteşte că, „vinerea trecută, la München, premierul rus Dmitri Medvedev tocmai declarase că ‘Moscova şi Occidnetul au intrat într-un nou război rece'”.
Aşadar, ce se întâmplă de fapt în Siria şi ce tensiuni se mai semnalează în lume? Iată nişte întrebări cărora presa internaţională încearcă să le găsească răspuns.
În revista americană „Time”, premierul rus Dmitri Medvedev se declară convins că „acordul de pace nu va opri războiul din Siria” şi că „toţi rebelii sunt nişte bandiţi şi nişte terorişti”. Din ziarul israelian „The Jerusalem Post” aflăm că „forţele de securitate turceşti au atacat poziţii ale miliţiilor kurde din Siria pentru a treia zi consecutiv după ce, ieri, un punct de control de la graniţa turcă a fost ţinta unui atac”. Dar în ziarul turc „Zaman”, „ministrul apărării İsmet Yılmaz neagă informaţiile potrivit cărora soldaţii turci ar fi intrat pe teritoriul Siriei la sfârşitul săptămânii trecute”. Pe marginea aceluiaşi subiect, o altă publicaţie turcă, „Hürryiet”, deplânge „alianţa disperată dintre Turcia şi Arabia Saudită”. Ziarul subliniază că „atât Turcia, cât şi Arabia Saudită sunt extrem de nemulţumite de schimbarea politicii SUA faţă de Siria în special şi faţă de Orientul Mijlociu, pe plan general”. Ziarul opinează că „ambele ţări au refuzat să recunoască realitatea, făcându-se că nu observă că SUA au pus lupta împotriva ISIS înaintea schimbării de regim din Siria”. La celălalt capăt al lumii, „China cere Statelor Unite şi Coreii de Nord să intre în tratative directe”, după cum relatează publicaţia „China People’s Daily”, dar, potrivit ziarului nipon „The Japan Times”, Statele Unite au alte îngrijorări. Ziarul relatează că, „din Singapore, comandantul Flotei a Şaptea a Statelor Unite a avertizat că orice decolare a unor avioane de război de pe piste situate pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud ar destabiliza situaţia din zonă”. „Nu prea ştim unde ne-ar aduce o asemenea situaţie”, a mai spus comandantul american în acelaşi ziar. În Europa, „miniştrilor de externe ai UE, prezenţi la o reuniune la Bruxelles, li s-a prezentat „un document cu intenţiile Comisiei Europene pe tema combaterii schimbărilor climatice”, după cum relatează cotidianul britanic „The Guardian”. În opinia ziarului, „situaţia în această privinţă este gravă, întrucât mărirea cu 2°C a temperaturilor pe glob ar face ca 20% din populaţia globului să se refugieze din calea apelor mărilor şi oceanelor care s-ar revărsa, acest procent deloc neglijabil putând proveni din nişte oraşe precum New York sau Cairo”. Dar, rămânând în UE, ştiri mai optimiste ne oferă publicaţia franceză „L’Express”, care anunţă că, „în urma unor convorbiri purtate la Paris cu preşedintele François Hollande, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa ca, la sfârşitul săptămânii, să ajungă la un acord cu premierul David Cameron în privinţa rămânerii Marii Britanii în UE”. Se prea poate, dar, după cum spunea un diplomat în ziarul „La Libre Belgique” referindu-se la problemă, „diavolul e ascuns în detalii”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR