Crucea de pe Caraiman trece din domeniul public al oraşului Buşteni în cel al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, potrivit unui memorandum aprobat astăzi de guvernul. Măsura este necesară pentru finanţarea reabilitării monumentului, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu.
Dan Suciu: Monumentul necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de o comisie a Ministerului Culturii undeva la suma de şase milioane de lei. Primăria Buşteni a trimis o scrisoare de solicitare a sprijinului spre Ministerul Apărării Naţionale pentru a identifica soluţii. Aceasta este soluţia pe care Ministerul Apărării a identificat-o, aşadar, trece în patrimoniul ministerului şi ministerul este cel care va finanţa acest proiect. Este un proiect de importanţă deosebită şi reabilitarea monumentului face parte din Programul Naţional „România 100”, pentru aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român.
Realizator: După cum precizează redactorul nostru, Petruţa Obrejan, Crucea de pe Caraiman a fost construită între anii 1926 şi 1928, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în memoria eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial. Ea a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie