România va începe în acest an, probabil din luna martie, să primească prime tranşe de refugiaţi. Este vorba despre migranţii pe care ţara îi va găzdui în conformitate cu cotele obligatorii stabilite de UE. În context, spune Iulian Sandu de la asociaţia ARCA, România este pregătită să înceapă să primească refugiaţi. Cu o experienţă de mai mulţi ani în lucrul cu aceştia, Iulian Sandu spune că un refugiat nu reprezintă neapărat un pericol pentru societatea în care vine.
Iulian Sandu: Oamenii aceştia care vin, vin nu doar cu propriile lor resurse, dar vin şi cu tot ce înseamnă cunoştinţe, experienţă de muncă. Vin de asemenea doctori, ingineri. Am avut foarte mulţi oameni care au venit în România şi chiar muncesc în România în aceste domenii. Brutari, vin oameni care sunt de condiţii mai bune. Vin şi oameni care un nivel social mai scăzut. Ideea este că pe lângă faptul că aceşti oameni vin şi sunt o resursă nefolosită de multe ori în societate, mai mult, există foarte multe beneficii financiare pe care România le va avea atat de la nivelul UE, cât şi pe parte de tot ce înseamnă plus valoare economică în societate, ţinând cont că avem un factor destul de ridicat de îmbătrânire al populaţiei române cu acte de muncă.
Realizator: Conform deciziilor luate la nivel european în toamna anului trecut, România ar urma să primească peste şase mii de refugiaţi. Acest număr poate fi însă suplimentat avand în vedere miile de emigranţi care continuă să intre zilnic în Europa.
RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 21 februarie