La Barcelona, s-a deschis Mobile World Congress şi, chiar din prima zi, marile companii care concurează pe piaţa telefoanelor inteligente, a computerelor portabile şi a tabletelor şi-a anunţat cele mai noi produse, iar fondatorul Faceboook, nelipsit de la ultimele trei ediţii ale Mobile World Congress, a anunţat cu puţin timp în urmă că realitatea virtuală şi filmele de 360 de grade sunt mai aproape decât ne imaginăm.
Reporter: Annamaria Damian – „Realitea virtuală va fi o nouă formă de comunicare” – prevede fondatorul celei mai cunoscute reţele de socializare din lume, Facebook. Utilizat de aproape orice persoană cu acces la internet, va permite, în curând, transmisia video în direct şi, cu ajutorul dispozitivelor speciale, pătrunderea spectatorului în realitatea virtuală a celeilalte persoane. Mark Zuckerberg a explicat în această seară, la Barcelona.
Mark Zuckerberg: Cred că vom trece într-o etapă următoare mai repede decât ne aşteptăm. Este vorba despre posibilitatea de a împărtăşi o scenă întreagă, nu doar ceva mic care îţi place sau de care îţi pasă. Este interesant să vedem evoluţia, cum s-a împărtăşit la mine în familie, de exemplu, momentul primilor paşi făcuţi de copii. Mama a scris într-un caiet cu stiloul când am făcut eu primii paşi. Text, evident. Verişoara mea a făcut poze fiului său cu o cameră foto. Sora mea a înregistrat video, cu telefonul mobil, primii paşi ai copilului ei. Eu sper să pot face asta cu o cameră video de 360 de grade, să înregistrez întreaga scenă, iar familia mea, dacă nu se află atunci acolo, să poată vedea asta ca şi când ar fi prezenţi, cu ajutorul ochelarilor speciali sau al telefonului mobil, să se simtă parte din acea scenă.
Reporter: „În mod evient realitatea virtuală – a adăugat Zuckerberg – ne va schimba atât modul de a lucra, cât şi de a comunica”. De altfel, datele vorbesc de la sine. Peste un milion de persoane consumă deja video 360 de grade pe Facebook. Dincolo de aceste noi opţiuni pe care reţeaua de socializare le va oferi utilizatorilor, Zuckerberg a amintit proiectul său de a conecta întreaga lume la Internet şi a vorbit despre probele cu drone care furnizează conectare la reţea în zonele rurale. Acestea, cu ajutorul senzorilor şi al laserului, ar putea să creeze o reţea invizibilă care să ofere Internet. Facebook a eşuat în India, unde, de curând, a fost chiar interzis şi va încerca un nou proiect cu sateliţi pentru extinderea conectării cu Africa, a anunţat, la Barcelona, Mark Zuckerberg. Ziarista Jessi Hempel, care a stat de vorbă pe scena Congresului cu creatorul Facebook, l-a întrebat pe acesta pe ce poziţie se află Zuckerberg în disputa Apple – FBI, privind permiterea accesului autorităţilor la datele din telefonul mobil al unui suspect. Acesta a fost răspunsul.
Mark Zuckerberg: Suntem alături de Apple în această situaţie. Credem în criptare, dar chiar consider că oamenii vor reuşi mereu să treacă peste ea. De aceea nu este corect să încerci să blochezi în acest fel un produs pe care oamenii vor să îl folosească. Nu cred că este bine să se reglementeze cu o politică de acest tip. Pe de altă parte, trebuie să spun că avem o mare responsabiliate, conducând această mare comunitate în reţea. Avem reguli foarte clare în acest sens, orice conţinut care promovează terorismului sau simpatizează organiaţia ISIS este imediat retras şi acelor persoane li se anulează serviciul. Nu dorim asemena oameni pe Facebook. Suntem foarte atenţi la asta şi este o temă importantă, pe care o tratăm serios, dar nu cred că decriptarea în acest fel va creşte securitatea. Nu cred că este corect şi nu cred că trebuie să mergem în această direcţie. Deci, da, suntem de partea lui Tim Cook şi a companiei Apple în această poveste.
Reporter: World Mobile Congress continuă la Barcelona până în 25 febrarie şi al aceasta ediţie organizatorii aşteaptă în jur de 100.000 de participanţi.