Cel mai lung cârnat din Rusia, preparat la Kaliningrad şi copt pe cărbune încins, are lungimea de 300 de metri şi greutatea de 320 de kilograme. Potrivit declaraţiilor specialiştilor, acesta a fost preparat după o reţetă specială, care este ţinută secretă. Cârnatul a fost preparat cu ocazia marcării Sărbătorii celui mai lung cârnat, care datează din anul 1520, în oraşul Königsberg, astăzi Kaliningrad, anunţă Muzeul Oceanului Planetar, organizatorul acestui eveniment. „14 bărbaţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale ruseşti au adus pe teritoriul muzeului cârnatul pus pe nişte beţe speciale purtate pe umeri”, au anunţat organizatorii. „La prepararea acestui cârnat a fost folosită cantitatea de peste 300 de kilograme de carne de porc”, mai anunţă organizatorii. Bineînţeles la aşa record naţional a avut loc şi o degustare pe măsură şi un spectacol. Potrivit reprezentanţilor muzeului, care a doborât recordul la „cel mai lung cârnat”, o parte din acest preparat a fost comercializat în în timpul evenimentului. „Sărbătorirea celui mai lung cârnat din oraşul Königsberg, astăzi Kaliningrad, a fost reluată în urmă cu patru ani şi este destul de populară astăzi în rândul ruşilor. Agenţiile de turism ne sună şi ne întreabă când va fi organizat evenimentul pentru că există mulţi doritori de a participa la el. Evenimentul va ocupa pe viitor un loc aparte, alături de eveinimente ca Ziua Heringului sau Adunarea Acvatică, organizate anual la Kaliningrad”, a declarat directorul muzeului. „Evenimentul a fost reluat în urmă cu patru ani, după o pauză de 94 de ani. În anul 1520, măcelarii şi bucătarii din oraş au preparat pentru prima dată un cârnat lung de 41 de coţi, echivalentul a aproximativ 16 metri. De exemplu în 1601 a fost preparat un cârnat lung de 1.005 coţi şi greutatea de 401 kg. Tradiţia a fost relauată în 2013, atunci a fost preparat un cârnat de 200 de metri. Din acel an, evenimentul este organizat anual.
Agenţia de presă TASS – 24 februarie