O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional se află, de astăzi, la Chişinău, într-o vizită de documentare. Experţii au avut o primă întrevedere cu premierul Pavel Filip, în cadrul căreia părţile au făcut un schimb de opinii privind politicile promovate de autorităţi pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi asigurea unei bune guvernări. Vizita nu se va încheia cu un program de asistenţă financiară, ci are doar scopul de a evalua situaţia macroeconomică a ţării. De la Radio Chişinău relatează Victor Pogor.
Reporter: Echipa de experţi ai FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, se va afla în Republica Moldova timp de o săptămână, timp în care urmează să aibă un şir de întrevederi de documentare cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale şi Parlamentului şi vor discuta evoluţiile economice din ţară. Misiunea însă nu are mandat de a negocia un nou acord cu Republica Moldova, cum se vorbea anterior, ci de pregătire pentru negocieri. În urma vizitei, misiunea va elabora un raport care va sta la baza discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi ai FMI. Experţii FMI au avut, astăzi, o primă întrevedere cu premierul moldovean, Pavel Filip, care a vorbit despre acţiunile guvernului pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, despre pachetul de legi privind fortificarea şi sporirea independenţei Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, reforma Comisiei Naţionale de Integritate, dar şi despre reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Şefa echipei de experţi ai FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, a menţionat, la rândul ei, că priorităţile expuse de guvernul de la Chişinău corespund în lunii mari celor identificate de FMI. Experţii pun însă la îndoială nivelul de îndeplinire de către autorităţile de la Chişinău a recomandărilor Fondului. Potrivit analistului economic Viorel Chivriga, Republica Moldova, în ultimul an, a acumulat mai multe restanţe decât realizări, fapt ce alimentează nivelul de scepticism şi aşa ridicat al reprezentanţilor FMI privind intenţia Republicii Moldova de a depăşi anumite carenţe legislative şi financiare.
În acelaşi timp, directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chirca, atenţionează că, fără un acord cu FMI, care ar debloca finanţarea externă, Republica Moldova ar putea intra într-un colaps financiar. Mai mult, consideră expertul, Chişinăul nu va putea beneficia nici de prima tranşa, în valoare de 60 de milioane de euro din partea României. Amintim că autorităţile de la Bucureşti au condiţionat oferirea creditului în valoare de 150 de milioane de euro cu semnarea memorandumului cu FMI. România este gata să acorde prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul semnat cu Republica Moldova doar după ce guvernul de la Chişinău va realiza anumite reforme şi condiţionalităţi şi va demonstra prin acţiuni concrete că este pro-european – a declarat premierul Dacian Cioloş, în urma unei întrevederi cu prim-ministrul moldovean Pavem Filip. Republica Moldova nu are un acod cu FMI din toamna lui 2013.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 februarie